24 aprilie 2024, 18:01

Monument unic de hidro-inginerie în Polonia. Cum să navighezi pe iarbă VIDEO

Este perioada vacanțelor, iar Polonia este una dintre țările foarte ofertante. Vă prezentăm azi o ciudățenie inginerească, adevărată atracție turistică. Când vă aflați în regiunea Gdansk sau Żuławy, chiar nu trebuie să ratați ocazia. Nu vă luați după unele comentarii de la Tripadvisor, că pentru unii a părut plictisitoare experiența, veți vedea că sunt minoritari.

Construit în secolul al XIX-lea, canalul Elblag este un monument unic al artei hidro-inginerești și o atracție turistică foarte importantă. Tehnic vorbind, este una dintre cele mai interesante rute de navigație din Europa.

Canalul e considerat unul dintre cele mai semnificative monumente legate de istoria tehnologiei și a fost numit una din cele „7 minuni ale Poloniei”.

Canalul Elbląg, este unic prin sistemul complex de încuietori, baraje și porți de siguranță  care abordează o secțiune specială și deosebit de dificilă a traseului în care nivelul apei crește până la 100 de metri.

Este, de asemenea, unul dintre canalele cele mai interesante din Europa, asta datorită unei secțiuni de 10 km a traseului unde exista o diferenţă de nivel de 104 metri. Această secțiune specială este situată între Lacul Druzno și Lacul Piniewo, și pentru că diferența de nivel era prea mare pentru a fi străbătută de nave, polonezii au creat un sistem ingenios de scripeți, șine de cale ferată și vagoane, care pur și simplu transportă navele între cele două lacuri.

Cinci rampe transportă navele pe uscat, montate pe şină, de-a lungul a peste 80 de kilometri.

Călătoria de la un capăt la altul durează 11 ore.

În lunile de vară, croazierele la bordul vaselor de plăcere sunt disponibile și foarte populare printre turiști. Dacă nu aveți timpul celor 11 ore necesare străbaterii întregului traseu, există și variante mai scurte, căci sunt și opriri.

Canalul a fost construit între anii 1845 şi 1860 de inginerul german Georg Jakob Steenke, la ordinul împăratului de atunci al Prusiei, Friedrich Wilhelm al II-lea. Folosit iniţial pentru transportarea lemnului, sistemul este considerat acum o impresionantă realizare de hidroinginerie, deoarece funcţionează din 1860 cu doar câteva mici reparaţii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol