7 iunie 2022, 15:45

„Moscova 2042”, cartea unui scriitor rus satiric, care a prezis ascensiunea lui Putin

În 1986, aproape de sfârșitul Uniunii Sovietice, un romancier satiric rus a încercat să-și imagineze viitorul patriei sale – un șef de stat care a urcat în rândurile KGB-ului, a folosit un război pentru a-și cimenta puterea, și-a ridicat foștii colegi de securitate în poziții de influență, a pretins că deține autoritate divină și a condus Rusia timp de decenii. Cu alte cuvinte, el l-a prezis pe Vladimir Putin.

Scriitorul a fost Vladimir Voinovici, iar romanul său a fost „Moscova 2042”, o satiră distopică despre un bărbat care face o călătorie în secolul următor. Protagonistul, un scriitor independent pe nume Vitali Nichitici Karțev, se îmbarcă într-un zbor spațial Lufthansa în 1982, consumă vodcă în zbor și aterizează în anul din titlu.

Cartea „Moscova 2042” este de găsit în limba engleză și în librăriile online de la noi (de exemplu, la Elefant.ro și Emag.ro).

În versiunea lui Voinovici a Rusiei postmileniale, URSS este încă puternică, dar autorul l-a nimerit pe conducătorul pe viață al țării cu o previziune remarcabilă: în roman, el este cunoscut sub numele de Genialissimo:

„O mare figură politică, prieten al întregii omeniri, transformator al naturii și un geniu cu mai multe fațete”, îi spune Karțev unui concetățean.

Ca și în cazul lui Big Brother, detaliile despre aspectul său fizic sunt trecătoare; Karțev observă că Genialissimo „strânge din ochi de satisfacție de sine”. Dar, deși nu există ilustrații cu el călare fără cămașă, acțiunile sale, așa cum sunt scrise în 1986, prezintă asemănări ciudate cu cele ale actualului dictator rus:

  • În primul rând, este vorba despre poziția lui Genialissimo în rândul unei gerontocrații conducătoare.
  • Vârsta înaintată nu este singurul lucru pe care Genialissimo îl are în comun cu Putin. Fiind un fost ofițer senior KGB care a petrecut mulți ani în Germania, Genialissimo și-a umplut guvernul cu prieteni din serviciile de informații.
  • La fel ca Genialissimo, el i-a plasat pe foști colegi de securitate în funcții înalte.

 

Voinovici a prezis că biserica se va bucura de o revenire puternică în viitoarea Rusie, după represiunea din era comunistă anterioară. Căsătoria heterosexuală este sacrosantă în „Moscova 2042”, cu uniuni care durează maximum opt ani; ele sunt „dizolvate automat când se termină anii productivi ai partenerului (la 45 de ani pentru o femeie și 50 pentru un bărbat).

Relația scriitorului cu patria sa a fost tumultoasă. Tatăl său a fost arestat când Voinovici avea doar 4 ani, ca parte a Marii Terori a lui Stalin. În anii 1970, proiectul lui Voinovici despre cel de-Al Doilea Război Mondial, „Viața și aventurile extraordinare ale soldatului Ivan Cionchin”, a fost interzis de Uniunea Sovietică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol