29 noiembrie 2022, 0:36

Moscova a făcut „lista țărilor neprietenoase”. România se numără printre ele

Guvernul rus a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei, anunță agenția de presă rusă TASS.

Lovitură de pedeapsă

Astfel, cei care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie.

Mai mult, Rusia a declarat luni că toate acordurile comerciale cu companii şi persoane din aşa-numitele „ţări neprietenoase” ar trebui de acum aprobate de o comisie guvernamentală, potrivit unei rezoluţii guvernamentale.

Lista “neprietenoșilor”

Pe listă sunt SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan,potrivit unui comunicat al guvernului de la Moscova.

Ţările şi teritoriile menţionate au impus ori s-au alăturat sancţiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea invaziei forţelor armate ruse în Ucraina.

Partidul lui Vladimir Putin va propune naționalizarea companiilor străine care părăsesc Rusia

„Rusia Unită”, partidul președintelui, Vladimir Putin a anunțat că și-a propus naționalizarea producției companiilor care anunță că se retrag din țară ca urmare a invadării Ucrainei, relatează agenția Interfax.

Anunțul a fost făcut de Andrei Turciak, secretarul Consiliului General al partidului. El a declarat că „astfel de acțiuni ale companiilor occidentale nu sunt altceva decât un faliment premeditat”.

El a descris retragerea din Rusia a companiilor străine ca fiind o acțiune ce urmează prinicpiul „albinelor împotriva mierii” și a acuzat Occidentul de declanșarea „unui război de sancțiuni împotriva Rusiei, care a inclus nu numai guverne, ci și companii private”.

Guvernul rus a anunțat vinerea trecută că a pregătit 3 opțiuni pentru companiile străine care părăsesc Rusia, una dintre acestea fiind posibilitatea ca ele să își cedeze acțiunile sau părțile sociale unor parteneri ruși, cu posibilitatea de a reveni ulterior pe piață.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol