9 iunie 2023, 6:43

Moscow Times. Polițiștii fac raiduri prin baruri, verifică dacă ai tatuaje și te pun să cânți cântece patriotice

Underdog, un bar micuț din cartierul central Kitai-Gorod, era plin de lume și zgomotos marți seară, în ciuda unor raiduri violente ale poliției cu câteva zile înainte, în care vizitatorii au fost amenințați cu dispozitive cu electroșocuri și forțați să cânte cântece pro-Kremlin, începe reportajul Moscow Times.

„Cred că trebuie să ne arătăm sprijinul”, a declarat un vizitator al acestui bar punk și hipster pentru The Moscow Times la un pahar de cidru, în timp ce în sistemul de sonorizare se auzea muzică funk-rock.

„Fulgerul nu lovește niciodată de două ori în același loc”, a declarat un alt moscovit prin intermediul unui mesager de pe rețelele de socializare atunci când a fost întrebat dacă este îngrijorat de o nouă apariție a poliției.

Intimidări

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile ruse au luat măsuri drastice împotriva politicienilor, jurnaliștilor și activiștilor antirăzboi și de opoziție – dar raidurile bine mediatizate de la Underdog au stârnit temeri că localurile independente și alternative ar putea fi următoarele în linia de foc.

Vineri seara, ofițeri de securitate mascați au efectuat o razie la Underdog, precum și la localul său înfrățit La Virgen Taqueria.

Până la 50 de persoane – inclusiv personalul și clienții barurilor – au fost reținute și interogate de către agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB).

O înregistrare video postată de agenția de știri de stat Moskva arată cum vizitatorii Underdog sunt forțați să cânte cântece patriotice. Alte rapoarte au afirmat că aceștia au fost amenințați cu dispozitive de electroșocuri.

Telefoanele și tatuajele la control

Avocatul Konstantin Ierokin, care îl reprezintă pe Underdog, a declarat pentru The Moscow Times că ofițerii de poliție în cagule au forțat oamenii din cele două baruri să își deblocheze telefoanele și să își arate eventualele tatuaje și au confiscat două terminale de plată din baruri.

Se crede că raidurile au legătură cu o postare pe rețelele de socializare, care a fost ștearsă între timp, postată vara trecută de La Virgen Taqueria, care anunța o vânzare de discuri de vinil pentru a strânge bani pentru Îngerii din Kiev, o organizație caritabilă ucraineană care ajută atât civilii, cât și personalul militar.

În weekend, intrarea în bar a fost, de asemenea, vopsită cu spray cu literele „ZOV” – un simbol prorăzboi inspirat de marcajele de identificare pictate pe vehiculele rusești din Ucraina.

În urma raidurilor, Pavel Kosov, unul dintre proprietarii La Virgen Taqueria, a declarat pe Instagram că se retrage din afacere pentru a proteja personalul.

„Nu dorim ca localurile noastre să fie asociate cu orice acțiuni ilegale îndreptate împotriva țării noastre sau cu viziuni fasciste”, a declarat Underdog într-o postare pe rețelele de socializare marți, într-o aparentă referire la oficialii ruși care susțin că Ucraina este condusă de naziști.

Acesta a adăugat că barul „nu a colectat niciodată bani și nu i-a trimis forțelor armate ucrainene”.

Personalul de la Sur, un bar și o cafenea populară din apropiere, și-a arătat sprijinul pentru Underdog în urma raidurilor.

„Faptul că au fost atacați după atâtea luni este un avertisment serios că oricine poate fi vizat”, a declarat marți Nikita Fomkin, proprietarul Sur, pentru The Moscow Times, adăugând că numărul vizitatorilor de la Sur nu a scăzut de la raid.

Nu a fost imediat clar de ce poliția a decis să vizeze Underdog și La Virgen Taqueria la atât de mult timp după postarea de pe rețelele de socializare care a declanșat furia inițială.

Proprietarii barurilor au negat în mod repetat că au ajutat Ucraina.

Proprietarii La Virgen Taqueria au declarat în iulie că postarea despre presupusul eveniment de strângere de fonduri a fost făcută de hackeri. Câteva zile mai târziu, Underdog a anunțat un eveniment de strângere de fonduri pentru a sprijini „milioanele de refugiați” din Rusia și Crucea Roșie Rusă.

Abuzuri

În ciuda dezmințirilor lor, Underdog și La Virgen Taqueria au fost ținta unor abuzuri din partea naționaliștilor ruși care au cerut ca „trădătorii” să fie pedepsiți și chiar încarcerați.

„Am primit, de asemenea, numeroase amenințări, inclusiv amenințări la adresa mamei mele”, a declarat avocatul Ierokin pentru The Moscow Times într-un interviu telefonic.

Forțele de ordine rusești par să ia măsuri drastice împotriva celor suspectați că susțin cauzele ucrainene sau că transferă bani către forțele armate ucrainene.

La începutul acestei luni, o rusoaică a fost arestată sub suspiciunea de trădare pentru că ar fi trimis bani către armata ucraineană.

Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă până la 20 de ani de închisoare.

Baruri închise

Raidurile asupra unor baruri precum Underdog și La Virgen Taqueria, precum și asupra altor spații culturale și locuri care găzduiesc discuții și expoziții, par să fie în creștere.

Aproximativ 20 de baruri din Sankt-Petersburg au fost închise miercuri de autorități pentru că ar fi implicat minori în „acte antisociale”, a anunțat agenția locală de știri Fontanka.

Poliția moscovită a efectuat duminică o razie în localul Open Space, în timp ce găzduia un eveniment de lansare a unei cărți de benzi desenate scrise de Aleksandra Skocilenko, o artistă din Sankt-Petersburg judecată pentru că a schimbat etichetele de preț din supermarketuri cu autocolante împotriva războiului.

Potrivit lui Fomkin, localurile independente și alternative din Rusia se așteaptă ca astfel de presiuni din partea statului să crească în lunile următoare.

„Ne aflăm pe o pantă descendentă”, a spus Fomkin.

„Cred că proprietarilor de restaurante li se va spune în curând ce să facă, la fel cum se întâmplă cu cineaștii și jurnaliștii.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol