16 ianuarie 2023, 19:31

Moscow, we have a problem! Marea Britanie trimite în Ucraina tancuri luptă Challenger 2

Marea Britanie va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina. Downing Street a declarat că premierul Rishi Sunak a făcut această promisiune în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite The Guardian. Rishi Sunak a confirmat că Marea Britanie va furniza tancuri Ucrainei pentru a ajuta forțele Kievului „să împingă trupele rusești înapoi”, scrie The Guardian.

În prima fază vor fi livrate patru unități, apoi încă opt.

De ce este atât de importantă informația?

FV4034 Challenger 2 (denumirea Ministerului Apărării „CR2”) este principal tanc de luptă britanic din a treia generație, aflat în serviciul armatelor Regatului Unit și Omanului.

Challenger 2 este o reproiectare extinsă a lui Challenger 1. Tancul este echipat cu un tun de tanc L30A1 de 120 de milimetri (4,7 in) și calibru 55,[10] succesorul tunului L11 folosit pe Chieftain și Challenger 1. O caracteristică unică printre tunurile NATO de pe tancurile de luptă principale. L30A1 trage în rafală, deoarece armata britanică continuă să acorde o importanță deosebită utilizării cartușelor cu cap de strivire cu explozie mare (HESH), pe lângă cartușele cu percuție de blindaj cu aripioare stabilizate pentru aruncarea saboților. Challenger 2 este înarmat, de asemenea, cu un tun cu lanț L94A1 EX-34 de 7,62 mm și o mitralieră L37A2 (GPMG) de 7,62 mm.

Challenger 2 are un echipaj format din patru oameni. Turela și corpul navei sunt protejate cu blindaj Chobham de generația a doua, cunoscut și sub numele de Dorchester. Până în prezent, singura dată când un tanc a fost distrus în timpul operațiunilor a fost de către un alt Challenger 2 într-un incident de foc prietenesc („blue on blue” ) la Basra, în 2003, când tancul distrus avea trapa deschisă în momentul incidentului.

Tancul a fost în serviciu operațional în Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Irak și a fost exportat și în Oman.

Ce spun rușii

Diplomații ruși au declarat că trimiterea în Ucraina a tancurilor grele britanice, Challenger 2, nu va face decât să „intensifice” luptele și este puțin probabil să schimbe situația pe linia frontului. „Trimiterea de tancuri nu va accelera sfârșitul ostilităților militare, ci doar le va intensifica, provocând noi victime”, a declarat ambasada Rusiei la Londra într-un comunicat, adăugând că este „puțin probabil” ca tancurile să ajute armata ucraineană „să schimbe cursul pe câmpul de luptă”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol