23 aprilie 2024, 13:37

Despre „Mosul”, filmul pentru care actorii au primit amenințări de la ISIS

Filmul „Mosul”, produs de frații Russo și scris și regizat de Matthew Michael Carnahan, a avut premiera pe 26 noiembrie 2020 pe Netflix și a devenit unul dintre cele mai vizionate filme de pe platformă, în Europa și Orientul Mijlociu. Membrii distribuției au primit amenințări cu moartea din partea organizației teroriste Statul Islamic al Irakului și Levantului (ISIS), a scris Indiewire.

„Când am postat pe rețelele sociale că filmul urma să apară, în prima zi au fost multe reacții de la ISIS”, a spus Suhail Dabbach, unul dintre actorii principali.

Membrii rețelei teroriste le-au spus actorilor să-și atingă în fiecare zi capul, ca să fie siguri că este încă atașat de corp. De asemenea, i-au amenințat că știu unde locuiesc actorii și că oricând le-ar putea face o „vizită”.

„Mosul” este un thriller de război, în limba arabă cu dialect irakian, care urmărește misiunea unei echipe SWAT de a-i distruge pe membrii ISIS care i-au ucis pe cei dragi. Filmul se inspiră din cazul real al trupei SWAT Ninive, o grupare care are și acum în jur de 200 de membri.

O poveste emoționantă

Filmul începe brusc, cu o confruntare armată dintre doi membri ai poliției și câțiva teroriști de la ISIS. După ce aceștia din urmă sunt uciși de membrii trupei SWAT ajunși rapid la fața locului, polițistul mai tânăr este recrutat pe loc în trupa de elită. Unchiul său fusese omorât în confruntarea de mai devreme și, astfel, avea o justificare a misiunii.

Ceea ce pare un film clasic cu împușcături devine o poveste emoționantă, spusă în timp real. Totul se petrece în mai puțin de o zi și spectatorul trăiește acțiunea alături de personaje. Peste peisajul dezolant al orașului Mosul devastat de lupte se suprapun poveștile personale ale protagoniștilor.

Trăim alături de ei pierderea unor membri, dezamăgirea că nu pot ajuta mai mult civilii, cursa de a trece în zona periculoasă a Mosulului, pentru a ajunge la finalul misiunii. Această misiune este secretă pentru tânărul recrut și ea reprezintă surpriza filmului.

Există un gest simplu al personajului principal Jasem, comandantul trupei, care surprinde și are semnificații importante: el strânge gunoaiele de pe jos﹣sticle goale, hârtii, ambalaje, mucuri de țigară﹣și le pune în tomberon, atunci când trupa își recapătă suflul și face o pauză. Este simbolul dorinței unei vieți normale, în care omul se îngrijește de locul în care trăiește, fără teroarea luptei, a bombelor și a atacurilor cu dronă.

Filmări cu grad mare de risc

În timpul realizării filmului „Mosul” în Maroc, compania de producție AGBO a fraților Russo a folosit serviciul de securitate TigerSwan pentru a proteja distribuția și echipa de filmare de amenințările potențiale ale organizației ISIS și a luat măsuri suplimentare pentru a preveni „scurgerea” online a poveștii filmului. AGBO a apelat din nou la TigerSwan pentru a asigura distribuția după lansarea filmului, după ce a crescut numărul amenințărilor cu moartea.

„Nu am distribuit scriptul, am avut un nume de cod pentru film și am scos toate referințele la ISIS atunci când a trebuit să dăm textele. Aveam cei mai buni oameni de securitate, dar exista un pericol. Am fost expuși și a trebuit să facem totul cât se poate de responsabil, dar toată lumea a simțit că merită riscul ”, a povestit Anthony Russo pentru emisiunea Deadline.

Filmul realizat în 2019 și distribuit în 2020 are un scor de 7,1 (din aprox. 19.000 de recenzii) la IMDB și a strâns reacții foarte bune din partea spectatorilor.

Foto: Jose Haro/Netflix


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol