8 august 2020, 20:48

Motiv de îngrijorare pentru ecologiști: un aisberg imens s-a desprins din Antarctica

Un aisberg de peste 160 kilometri pătrați s-a desprins zilele trecute dintr-un uriaș ghețar din Antarctica.  Acesta este deja al doilea fenomen de acest gen înregistrat în ultimii doi ani.

Gheţarul Pine Island este unul dintre cei mai mari din vestul Antarcticii, regiune care a suferit cele mai mari pierderi de gheaţă în ultima perioadă. Potrivit washingtonpost.com, Pine Island pierde anual aproximativ 45 de milioane de tone de gheaţă. Dacă întregul gheţar s-ar topi, nivelul oceanului ar putea creşte cu 52 de centimetri, de aceea specialiştii se declară îngrijorați și urmăresc evoluția acestui aisberg îndeaproape.

Recent, cercetătorul Stef Lhermitte din cadrul Universităţii din Olanda a publicat o imagine care prezintă ruperea unei bucăţi de gheaţă de 266,7 kilometri pătraţi din Pine Island. Anul trecut, o misiune a NASA, intitulată „Operațiunea IceBridge” a reușit să surprindă ruptura pe cale să se producă a ghețarului Pine Island.

sursa: washingtonpost.com

„Ne declarăm foarte îngrijorați în ceea ce privește relația dintre ghețarul Pine Island și creșterea nivelului mării”, a mai precizat cercetătorul Stef Lhermitte.

 

[Sursă imagine: ocean.si.edu]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.