În siajul cumpărării platformei Twitter de către Elon Musk, unii utilizatori au încercat platforme alternative. Twitter se confruntă cu concedieri, schimbări controversate ale produselor, și a modificat abordarea față de moderarea conținutului, implicit la retorica plină de ură.
Unul dintre cei mai mari beneficiari a fost Mastodon. Dar ce este aceasta, se întreabă jurnaliștii de la BBC.
Între timp, Twitter anunțat că va amâna implementarea taxei lunare de 8 dolari pentru utilizatorii care doresc să aibă bifa albastră care le certifică verificarea contului de către compania americană.
Noua taxă va fi introdusă abia după alegerile intermediare din SUA, care vor avea loc marți, potrivit The New York Times.
Potrivit fondatorului Mastodon Eugen Rochko, rețeaua sa de socializare care a fost înființată încă din 2016 a câștigat 230 de mii de utilizatori noi din 27 octombrie, de când Musk a preluat controlul Twitter, ajungând la 655 de mii de utilizatori activi lunar.
Ca design, seamănă cu Twitter – utilizatorii conturilor de Mastodon scriu mesaje denumite ”toots”, cărora li se poate răspunde, da like și care pot fi republicate, și se pot urmări unii pe alții, scrie BBC.
Este posibil să nu existe o alternativă clară la Twitter, o platformă cu o influență unică, care se mișcă rapid și e orientată spre știri. Mastodon are un aspect similar cu cel al Twitter, cu actualizări sortate cronologic, mai degrabă decât algoritmic.
Permite utilizatorilor să se alăture unui număr mare de servere diferite, conduse de diferite grupuri și persoane, mai degrabă decât la o platformă centrală controlată de o singură companie precum Twitter, Instagram sau Facebook.
Spre deosebire de rețelele de socializare mari, Mastodon (al cărui nume a fost inspirat de trupa de heavy metal Mastodon) este “la liber” și nu are reclame.
Este operat de un ONG condus Eugen Rochko și este susținută prin crowdfunding. Rochko a declarat că a creat inițial Mastodon mai mult ca un proiect personal decât ca un produs de consum.
Ok, I’ve joined #Mastodon but also this pic.twitter.com/2Uue7E4BR8
— Sinéad Crowley (@SineadCrowley) November 4, 2022
Comentariile sunt oprite pentru acest articol