18 septembrie 2023, 3:29

Mureș: Clinica din Archita, proiect unic în România

La iniţiativa Fundaţiei Maria Nobrega, în satul Archita se va înfiinţa o clinică, un proiect unic în România prin faptul că va fi pentru prima oară când organizaţiile publice şi private vor colabora pentru a înfiinţa o unitate medicală rurală.

„Clinica Archita va fi o dezvoltare unică în România, deoarece este pentru prima dată când organizaţiile publice şi private se unesc pentru a înfiinţa o unitate medicală rurală. Clinica Archita este o asociere între Consiliul Judeţean Mureş, Trustul Caritabil Maria Nobrega, Spitalul Didactic Târgu Mureş, Spitalul Lukas pentru bolnavi de Alzheimer din Laslea şi sprijinul Lions Clubs International (România). Are sprijinul unor profesionişti din domeniul medical de seamă profesorii doctor Radu Deac şi doctor Horaţiu Suciu, ambii chirurgi români de prim rang în transplant de inimă şi doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas şi specialist în îngrijirea bolii Alzheimer”, se arată pe site-ul Fundaţiei Maria Nobrega.

La Clinica Archita se doreşte acordarea unei game largi de servicii medicale, inclusiv îngrijire de prim ajutor de urgenţă, medicină de familie, obstetrică şi ginecologie, oftalmologie, pediatrie, medicină preventivă şi farmacie.

„Clinica va oferi servicii medicale pentru aproximativ 650 de locuitori din satul Archita şi pentru cel puţin 4 sate periferice, cu o populaţie totală de aproximativ 4000. Lions International va oferi facilităţi mobile de oftalmologie şi medicină preventivă pe o listă săptămânală în alte 7 sate, cu un total de 7 sate. populaţie de 7400 de oameni. Clinica va avea personal 2 asistente rezidente şi 2 medici în rotaţie, oferind acoperire 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Serviciul va fi gratuit pentru pacienţi”, a precizat Fundaţia Maria Nobrega.

Satul Archita este situat la circa 30 de kilometri de Sighişoara, are o populaţie de aproximativ 650 de persoane şi este vizitat săptămânal de un medic de familie, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii precare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol