14 ianuarie 2023, 8:30

Muzeul Național de Istorie expune „Proclamarea Unirii” de Theodor Aman, de Ziua Unirii Principatelor

Cu prilejul celebrării Unirii Principatelor, la 24 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României expune  una dintre capodoperele aflate în patrimoniul său, lucrarea pictorului Theodor Aman, „Proclamarea Unirii”, cea mai reprezentativă creație plastică ce are ca subiect Unirea Principatelor Române din 1859.

Unirea Principatelor a fost unul dintre momentele fundamentale ale istoriei României, gândită de fruntașii politici din cele două țări române – Țara Românească și Moldova – și realizată printr-un artificiu politic și anume alegerea unui singur domn în ambele principate, la Iași, la 5 ianuarie și apoi la București, la 24 ianurie 1859.

Colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost cel prin care s-a realizat unificarea celor două state române, el rămânând în istorie ca „Domnul Unirii”.

Reprezentanții celor două principate, adunați în Adunările Elective, au înțeles că trebuie să înlăture orgoliile, interesele personale, pe cele politice și economice și că se află în fața unui moment istoric pentru națiunea română, moment în care alegeau liber, fără ingerințele directe ale Marilor Puteri, un domn pământean. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, a început lungul proces de unificare statală și împlinirea unui deziderat de veacuri al națiunii române.

Theodor Aman (1831-1891) a fost primul artist român modern, întemeietor al Școlii Române de Arte Frumoase și cel care a creat o serie de lucrări istorice de mare valoare.

Lucrarea „Proclamarea Unirii” a fost finalizată în anul 1861, la doi ani de la unire, fiind inspirată de o planșă tipografică cu portretele deputaților aleși în Adunarea Electivă a Țării Românești, planșă editată de D.I. Cerbureanu la scurt timp după actul istoric din 24 ianuarie 1859.


Citește și:
Muzeul Național de Istorie. Vernisajul expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, cu piese donate de Andrei Pippidi (FOTO)


Aman a pictat cele 61 de personaje ale compoziției sale în jurul a trei mese acoperite cu catifea roșie. Figurile personajelor sunt realizate în detaliu, ceea ce a făcut posibilă identificarea majorități de către dr. Cornel-Constantin Ilie, într-un studiu publicat în seria „Capodopere ale Muzeului Național de Istorie a României”, în 2019.

Scena alegerii pare în mișcare: personajele sunt în picioare, discută, scriu liste, se bucură, aclamă sau, dimpotrivă, sunt așezate, resemnate. Fiecare portret înfățisează o stare de spirit, iar pe singura fereastră deschisă a sălii pătrund strigătele mulțimii adunate în fața Palatului Mitropoliei, locul de întâlnire al Adunării Elective de la București. Părintele Mitropolit Nifon, președintele adunării, proclamă alegerea domnului Țării Românești cu unanimitatea voturilor exprimate, în persoana domnului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza.

Capodoperă a patrimoniului național și universal și simbol al Unirii Principatelor, lucrarea lui Theodor Aman va fi expusă în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, în perioada 20 – 30 ianuarie 2022.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol