19 aprilie 2024, 16:22

Muzeul Antipa îndeamnă la responsabilitate. Expoziție inedită pe tema poluării cu mase plastice

În perioada 16 noiembrie – 16 decembrie Muzeul Național Grigore Antipa organizează o expoziţie temporară care va aborda problema poluării apelor cu deşeuri din plastic. Vizitatorii care vor aduce cel puțin 20 de pungi din plastic, vor beneficia de intrare gratuită pentru a vizita expoziţia şi instalaţia interactivă.

Vino sâmbătă cu minimum 20 de pungi de plastic la Muzeul Antipa și vei vizita gratuit expoziția permanentă. Pe 17 noiembrie poți afla mai multe despre Plastic, cel mai nou prădător și ce impact are asupra ecosistemelor acvatice! Diorama interactivă prin care vei descoperi aceste lucruri va rămâne expusă la Muzeu până pe data de 16 decembrie 2018”, se arată într-un anunţ al muzeului.

Această inițiativă susține proiectul european, conform căruia se interzice utilizarea materialelor din plastic precum: pungi, tacâmuri de unică folosință, paie sau pahare, deoarece acestea sunt unele dintre cauzele majore ale poluării apelor.

Conform Uniunii Europene, aproximativ 150.000 de tone de plastic ajung să polueze apele europene în fiecare an, având un efect devastator asupra vieții marine. O dată ajung în mediul înconjurător, deșeurile se descompun în particule de microplastic, care au un impact major asupra anumitor animalele marine, se acumulează în lanțul alimentar și ajung să contamineze inclusiv hrana pe care o consumăm și apa pe care o bem.

Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene de către experții din cadrul Ocean Conservancy arată faptul că până în 2025 dacă autoritățile și companiile nu iau măsuri drastice pentru limitarea cantității de plastic aruncată în oceane, vom avea în curând peste 230 de milioane de tone de plastic în apele oceanelor.

Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, adăugându-se la cele 150 de milioane care se estimează că sunt deja acolo. În acest ritm, în aproximativ  10 ani, vom avea o tonă de plastic la fiecare 3 tone de pește, potrivit green-report.ro 

                                                                                                                                 Sursă Foto: chinadialogue.ne

Plasticul se descompune în fragmente mici, pe care viețuitoarele marine le confundă cu mâncare și la înghit. Astfel de particule s-au găsit de-a lungul timpului în peste 660 de specii de viețuitoare, de la cel mai mic zooplankton la cea mai mare balenă.

80% din acest plastic provine de pe uscat, unde, după folosire, produsele sau ambalajele din plastic sunt aruncate la întâmplare, colectate în mod incorect sau reciclate necorespunzător.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol