2 mai 2024, 7:24

Descoperă România. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, bijuteria arhitecturală a Constanței

În Constanța există unul dintre cele mai bogate muzee din țara noastră, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie este a doua astfel de instituție ca mărime, după Muzeul Național de Istorie al României din București.

Sursă foto: litoralulromanesc.ro

Remus Opreanu este cel care a pus piatra de temelie a edificiului în anul 1879, fiind pe atunci primul prefect al administrației din Dobrogea. Ideea i-a venit din dorința de a opri contrabanda cu piese antice găsite în șantierele arheologice din Constanța. Aproape un secol muzeul a trecut prin perioade diferite de la înflorire la declin, a fost mutat și reorganizat în nenumărate rânduri. Pentru ca în anul 1977 să rămână definitiv în sediul actual din Piața Ovidiu. Clădirea grandioasă a fost realizată la începutul secolului XX-lea, în stil arhitectural românesc și până în anul 1921 a fost sediul Primăriei.

În prezent muzeul se laudă cu un patrimoniu de aproximativ 430.000 de obiecte care datează din paleolitic și până în perioada modernă. Acesta se diferențiază de restul instituțiilor de profil prin faptul că are o arie tematică națională, deși accentul este pus pe istoria Dobrogei.

Aici pot fi admirate obiecte de origine romană, bizantină, medievală ( arme și unelte confecționate din piatră, bronz și fier ), elemente arhitectonice antice ( decoruri, coloane ș.a.m.d ), sculpturi, bijuterii, statuete din bronz, monede din aur sau argint ( unele sunt unice ), diverse obiecte ce au aparținut personalităților de la începutul secolului XX-lea, piese de mobilier și așa mai departe.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Muzeul are la parter două săli unde sunt expuse diferite monumente arheologice estimate la o valoare foarte mare, rarități și obiecte unicat. Din această gamă fac parte Șarpele Glykon, care este unic în lume și reprezintă o zeitate din mitologia romană ( secolul II d. Hr. ), Aedicula cu dubla reprezentare a zeiței Nemesis ( secolul II d. Hr. ), colecții de bijuterii din aur cu pietre și camee și multe altele.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

La celelalte etaje muzeul este amenajat cu exponate ordonate cronologic, de la primele dovezi de locuire din zona Dobrogei și până la epoca modernă. Dintre toate piesele expuse, în mod special iese în evidență Gânditorul și perechea sa, piese reprezentative pentru cultura Hamagia din Neolitic. La exterior întreg complexul muzeal de istorie și arheologie este întregit de un amplu ansamblu de pietre sculptate sau gravate, dar și de Edificiul Roman cu Mozaic, care este un monument istoric unic în Europa de Est prin mărimea sa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol