13 aprilie 2021, 6:59

Muzeul Francmasoneriei, o clădire unică în Oradea, va intra în acest an în circuitul turistic

O clădire de patrimoniu din Oradea va adăposti Muzeul Francmasoneriei, lucrările din fonduri europene, de restaurare și de conservare, fiind finalizate, pentru ca imobilul să fie amenajat ca muzeu și introdus în circuitul turistic, a anunțat Primăria Oradea.

Situată pe str. Calea Armatei Romane nr. 14, clădirea de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creație reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) și o capodoperă a orașului prin modernitatea ei excepțională, cu o arhitectură eclectică și secession.

Muzeul Francmasoneriei. Detalii arhitectonice

Astfel, fațadei îi lipsesc cu desăvârșire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaștri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în  capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice grecești. Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, ce se îmbină cu ornamentațiile specifice masoneriei. Caracterul misterios al clădirii este susținut și de prezența celor opt sfincși, pe acoperiș, cu rolul de a proteja membrii societății de spiritele malefice, potrivit Primăriei.

Deschiderea Muzeului Francmasoneriei va avea loc cel mai probabil în luna iulie a acestui an. Partenerii Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural în amenajarea Muzeului Francmasoneriei sunt: Marea Lojă Națională din România, Arhivele Naţionale din România, Muzeul Național Brukenthal.

Organizarea muzeului va respecta structura lojii masonice inițiale

Potrivit municipalității, organizarea muzeului va respecta structura lojii masonice inițiale. Astfel, la intrarea în muzeu se va amenaja o zonă de recepție, în dreapta va fi „Sala Templului” – o sală de expoziție care va fi amenajată ca un templu masonic, cu sprijinul Marii Loji Naționale din România, cea care va ajuta la amenajarea muzeală prin donația unor exponate masonice, iar în stânga va fi „Sala pașilor pierduți” amenajată ca un hol de trecere spre Templu. Separat se va putea vizita „Cabinetul de reflexie”, lângă care va fi amenajat „Biroul Maestrului Lojii”, cele două săli fiind situate la mijlocul clădirii muzeului.

În amenajarea spațiilor muzeale ale clădirii monument istoric se are în vedere ca expoziția să prezinte în cel mai mic detaliu funcțiunea încăperilor conform denumirii specifice francmasoneriei și, în egală măsură, să fie adaptată exigenţelor tuturor categoriilor de vizitatori.

MUZEUL FRANCMASONERIEI

Lucrările de restaurare și conservare la Muzeul Francmasoneriei, situat pe str. Calea Armatei…

Publicată de Florin Birta pe Sâmbătă, 20 februarie 2021


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.