CITIRE

Muzeul Grigore Antipa – 184 de ani de istori...

Muzeul Grigore Antipa – 184 de ani de istorie naturală

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este unul dintre cele mai vechi unități de cercetare, analiză și educare a publicului din România.

Este cel mai cunoscut muzeu de la noi din țară și astăzi sărbătorește 184 de ani de la înființare. Acesta are în componență colecții ce aparțin tezaurului mondial.

Sursă foto: romaniatv.net

Muzeul a fost fondat de către Ban Mihalache Ghica în anul 1834. Acesta a donat colecții importante „incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă” conform antipa.ro.

Creat inițial pentru a fi cabinet de istorie naturală, acesta a devenit în timp o instituție mult mai complexă.

Sursă foto: hotnews.ro

Perioada de glorie pentru muzeu a fost în secolul trecut când la coordonarea acestuia a venit renumitul Grigore Antipa.

Savantul a reușit ca în anul 1903 să-i facă cunoscute lui Sturza motivele pentru care este necesară existența unui spațiu special destinat pentru „Muzeul de Istorie Naturală demn de capitala țării”, consemna Grigore Antipa potrivit sursei menționate anterior.

Sursă foto: daciccool.ro

Pentru prima dată în anul 1908 au fost deschise primele camere din muzeu sub îndrumarea lui Regelui Carol I și a Principesei Maria.

Așadar, în Muzeul din capitala României se puteau vedea pentru întâia oară vitrinele tridimensionale în care diferitele specii erau surprinse în picturi ce reușeau să arate mediul natural de viață al acestora.

Având în vedere că era pentru prima dată când în București se vedea o astfel de clădire, conceptul s-a bucurat de o adevărată reușită, fiind urmat ca model de întreaga lume.

De reținut este și faptul că nu doar Grigore Antipa a inovat muzeul ci foarte multe personalități ale vremii au contribuit cu donații, îmbogățind astfel de la o zi la alta tezaurul de care ne bucurăm și astăzi.

Sursă foto: youtube.com

Muzeul Antipa reprezintă astăzi pentru bucureșteni unul dintre cele mai fascinante muzee de vizitat din capitală. Să nu uităm că vizitarea acestuia poate reprezenta și o  impresionantă călătorie în timp, dar și prin majoritatea țărilor lumii.

 

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.