27 aprilie 2024, 23:30

Muzeul Sammlung Prinzhorn din orașul german Heidelberg prezintă lucrări ale pacienților psihiatrici uciși de naziști

Muzeul Sammlung Prinzhorn din orașul german Heidelberg va expune până pe 31 martie o selecție de picturi și desene realizate de peste douăzeci de femei, bărbați și copii care au fost pacienți psihiatrici și au murit în timpul regimului nazist, relatează agenția germană de presă DPA.

Expoziția, intitulată „Oameni care ar fi putut să trăiască în continuare”, cuprinde lucrări ale artiștilor precum Hanna Hellman, care, în timpul internării sale într-un centru psihiatric, a pictat peste 1.800 de acuarele cu motive florale pe care le trimitea săptămânal familiei sale.

„Sora mea iubită, ceea ce am de spus este spus de picturi”, scria ea.

În 1942, naziștii au pătruns în clinica evreiască Jacoby, de lângă Koblenz, și au deportat-o pe Hellmann și pe toți ceilalți pacienți. Artista, în vârstă de 64 de ani, a fost ucisă după scurt timp în lagărul de exterminare Sobibor.

Pe lângă o selecție a picturilor lui Hellman, vor fi expuse și alte 120 de desene și picturi. Titlul expoziției („Oameni care ar fi putut să trăiască în continuare”) este atribuit lui Elfriede Lohse-Wächtler, o artistă care a înregistrat în desenele ei viața de zi cu zi a colegilor săi pacienți psihiatrici și a comentat: „Aici sunt oameni îngropați de vii”.

Lohse-Wächtler a fost victimă a căsniciei sale eșuate și a psihiatriei naziste, conform spuselor directorului colecției, Thomas Röske.

„Soțul ei a înșelat-o și a divorțat, pretextând că era o bolnavă mintal incurabilă. Astfel, a fost lăsată în grija psihiatriei. A fost declarată incapabilă, sterilizată cu forța și ucisă în centrul de exterminare Pirna-Sonneberg în 1940”, a adăugat el.

Până la 300.000 de oameni au murit ca victime ale eutanasiei în perioada nazistă, și se estimează că 400.000 au fost sterilizați forțat. Muzeul Sammlung Prinzhorn va face acum vizibile destinele din spatele acestor cifre. Printre lucrările expuse se găsesc mai multe mărturii ale temerilor și experiențelor traumatice ale acestor persoane.

Wilhelm Werner, de exemplu, pacient al centrului Werneck, lângă Schweinfurt, a fost sterilizat cu forța și a imortalizat această experiență într-un ciclu de lucrări intitulat inițial „Siegeszug der Sterelation” (marșul triumfal către sterilizare).

Werner a fost ucis în 1940. Un angajat al centrului a păstrat desenele sale. În 2008, Sammlung Prinzhorn a achiziționat cele 44 de desene în creion.

Sursa foto: Uwe Anspach/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol