10 decembrie 2023, 19:15

Muzeul Satului din București va găzdui prima casă de rromi, adusă din Calbor, Brașov

Muzeul Satului din București va găzdui prima casă de rromi. Ea a fost adusă din județul Brașov, satul Calbor, și a aparținut unui lider al acestei minorități. Este vorba de Lazăr Năftănăilă care, în perioada interbelică, a înființat prima organizație a rromilor.

Casa lui Lazăr Năftănăilă va deveni casa cu numărul 385 din Muzeul Național al Satului din București. Și va fi așezată pe Aleea Minorităților, unde se mai află o casă evreiască, una ucraineană și una germană.

„În cursul cercetărilor pe care noi le-am făcut în peste 80 de sate, am decis împreună cu echipa să luăm casa Lazăr Năftănăilă datorită istoriei ei, în primul rând. Este o casă cu o poveste frumoasă despre acest domn Lazăr Năftănăilă care – între cele două Războaie Mondiale – a luptat pentru drepturilor țiganilor”, a spus Paula Popoiu, directoarea Muzeului Satului.

Casa – care a fost strămutată din satul Calbor, Brașov – are o cameră și o tindă. Structura din lemn, acoperită cu lut. Lângă casă – un atelier de cismărie, în care exista și un cazan de țuică.

Casa va putea fi vizitată de anul viitor.

Sursa foto:  Facebook / ROM a NOR Interferences


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol