31 iulie 2022, 10:31

Muzica are efectul de a calma durerea. Funcționează, cel puțin în cazul șoarecilor

Un grup de cercetători chinezi a realizat un studiu punând muzică, pe care urechea umană o percepe ca fiind plăcută, timp de 20 de minute pe zi, șoarecilor de laborator.

Șoarecii au ascultat partea a cincea din suita pentru orchestră a lui Johann Sebastian Bach în Re major, unele grupuri la 50 de decibeli, altele la 60 de decibeli, în condițiile în care zgomotul de fond pentru toate grupurile a fost de 45 de decibeli, scrie Qubit.hu, din Ungaria, citat de Science+.

În acest timp, cercetătorii au examinat nivelurile de percepție a durerii ale animalelor.

În seria de experimente, cercetătorii au testat de asemenea efectul asupra șoarecilor al unei melodii disonante, obținute prin distorsionarea sunetelor lucrării lui Bach și al unui zgomot alb generat prin sunete aleatorii.

Se pare că sunetele blânde influențează transmiterea semnalelor celulare între cortexul auditiv și talamus, astfel încât procesarea stimulilor în talamus se modifică și senzația de durere este redusă.

În plus, au descoperit că efectul a fost permanent, șoarecii nu au resimțit senzația de durere timp de cel puțin încă 48 de ore.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol