27 octombrie 2020, 6:04

Muzica nu s-a născut în studio, ci în ghetto. Rapperul Baboi vorbește despre povestea carierei sale. Un material cu adevărat impresionant

Blamat de unii și iubit de alții, rap-ul, este un gen muzical originar din America, unul mai agresiv, dar care a venit ca un contraatac asupra politicii actuale, devenind în timp “vocea străzii”.

Din cauza modului prin care politica manipula oamenii, acest gen a luat naștere “printre blocuri” și avea să scoată în evidență o realitate dură. Dar asta era la început, acum însă, rap-ul a prins un alt contur, mesajul nefiind atât de concis, iar dacă mai de mult versurile nu erau cenzurate, acum se încearcă pe cât posibil ca înjurăturile să fie înlăturate.

Pentru a afla cât mai multe despre aceasta lume “dură” a muzicii, am luat legătura cu rapper-ul Baboi, care ne-a acordat un interviu din care am aflat următoarele:

Sursa: facebook.com

Bună Baboi! Muzica ta trezește mii de sentimente și stări ascultătorilor tăi, care par să-ți devină fani cu mare ușurință, așadar, spune-mi când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică și cum?

Bună!  Îmi plăcea muzica de mic, parcă îmi deschidea cumva simțurile, ceva de genu’, nu aveam o latură anume, un stil anume, asta până când am auzit single-ul trupei House of Pain „Jump Around” și atunci mi-am zis că „genul asta de muzică tre` să-l ascult”. Se găsea greu muzica RAP atunci, mai ales ca eu stăteam în provincie „Rm. Valcea” însa erau băieții mai mari de la bloc care făceau rost de muzică și așa am cumparat casete și mă duceam pe la ei și înregistram tot felul de melodii. Atunci am auzit și prima dată de NWA , RUN DMC, BUG MAFIA, PARAZITII, 2PAC, Notorious, Big Pun, Fat joe, Ice Cube, Snoop, King Tee, Dr.Dre, MC Ren etc.

-Ce a marcat începutul carierei tale și care este povestea parcursului muzical?

Anii `90, mai ales că Romania a ieșit din comunism, toată lumea adora libertatea, libertatea de exprimare și toate cele, eram mic, nu prea aveam habar exact care era diferența dintre comunism și democratie însă mi-a plăcut ideea de a mă exprima, și cum te exprimi mai bine dacă nu prin muzica rap sau rock? Eu am ales rap-ul!

Nu există o poveste a parcursului muzical, pur și simplu a venit de la sine, plus că începusem să trec prin greutăți de mic, de exemplu am rămas singur de la 12 ani, până la 19 m-a crescut bunica mea așa cum a putut, dar greul l-am luat de mic în brațe, ai mei plecaseră prin Italia, au trecut granița fraudulos și cam toate s-au schimbat de atunci, am început sa gandesc altfel, sa percep lucrurile altfel, sincer sa fiu ma simteam singur fără niciun ajutor mai ales că ai mei s-au despartit pe acolo și existau tot felul de probleme, de la frigiderul gol din casa până la adidasii rupti. Dar așa a fost să fie. Simțeam din plin singurătatea, mai ales când veneau sărbatorile, și cred că într-un fel m-au afectat grav chestiile astea, dar pe de altă parte m-au și întărit și cred ca asta este partea buna. Nu există neaparat o poveste a parcursului meu, cum am spus mai sus cred că eu sunt povestea în sine fiindcă am făcut muzica asta la început din frustrari, multe rele s-au adunat și am decis că trebuie spuse, cel puțin pentru mine. Muzica rap este și psihologul meu, toate supărările, întamplările și frustrările le-am scris și apoi le-am înregistrat. La mine merge, cand sunt suparat scriu, ies demonii din mine și merge pixul si da, pot răsufla ușor după, e ca și cum ai ceva în tine care te macină, după găsești un prieten și îi spui, sau cauți o rezolvare, eu rezolvarea o găsesc în rap și o fac bine, evident pot scrie și de amuzament sau de voie bună, dar mă atrage partea asta mai dramatică, fiindcă am trăit-o și o stiu.
Începuse moda cu muzica în mașină blană și în anii ăia `96,`97,`98 deja BUG si PARAZIȚII au iesit bine la suprafață, plus că ieșise la rampă La Familia, Il-egal, unii erau pe radio, bubuia muzica lor din aproape toate mașinile conduse de tineri, chiar și de oameni maturi până în 40 de ani, moment în care mi-am zis să încerc și eu.

Prin 1998 am înregistrat prima piesa „Băieții răi întotdeauna mor”. Nu a durat mult acest proiect, iar apoi am jonglat cu tot felul de proiecte pe la casele de discuri, însă nu am avut niciun contract, până în 2004 când am trimis niște piese la ScandalosMusic iar Puya din La Familia ne-a sunat în decurs de cateva ore și ne-a chemat la București. Am aparut pe compilația Sud-Stil Party cu piesa „veRbal – Să se ducă” și ceva mai tarziu a avut loc și debutul trupei veRbal cu albumul „Operatiunea XXX” semnat cu Roton/ScandalosMusic iar single-urile au fost „Toata Noaptea feat. Puya”.

Sursa: facebook.com

-Cu adevărat impresionantă povestea ta, Baboi, motiv pentru care, sunt curioasă, cum te-ai identificat ca rapper? Ce reprezintă pentru tine acest gen muzical?

La început nu am căutat o idenititate, pur și simplu scriam versuri, habar nu aveam cum să le bag, nu știam nici cum să intru și să țin măsura, însă pas cu pas le-am învățat și deveneam din ce în ce mai bun. Abia mai tarziu am început sa ma axez pe un stil anume, adica Gangsta Rap.

Muzica rap pentru mine reprezinta totul, în afară de faptul că pot să spun ce vreau pe beat, deja ea face parte din mine și o iubesc cu adevarat.

Nu-mi trebuie cel mai mare succes, cu toate ca îl caut, dar ma bucura enorm faptul că sunt oameni care mă ascultă și pe unii dintre ei chiar i-am schimbat în bine. De exemplu ,un băiat mi-a spus că muzica mea l-a făcut să se întoarcă la școală, pentru a-și termina facultatea fiindcă vrea să ajungă cineva. Cred că asta este una dintre cele mai mari satisfacții, te mulțumește sufletește!

-Cu siguranță! Dar care sunt mesajele pe care le transmite rap-ul? Are vreo ținta?

Muzica mea e dură, nu este pentru oricine, dar dacă o asculți cu atenție, te face să-ți schimbi perspectiva. Oricum RAP-ul este o muzică de mesaj, dacă nu-l asculți cum trebuie sau dacă îl asculți doar pentru o linie melodica mișto, nu ai înțeles nimic.

Da, normal că are o țintă: politicul, socialul, prostia, invidia, perversitatea, înselaciunea etc. Sunt tone de ținte în care poți să tragi pentru că muzica RAP nu are restrictii.

Cum am spus și mai devreme, sunt profund acaparată de povestea ta, întrucât, pe final, aș vrea să-mi vorbești despre proiectele tale, actuale și viitoare, pentru ca sunt tare nerăbdătoare să le ascult!

Momentan lucrez la albumul meu solo „Singur împotriva lumii” , o să fie un dublu CD, o să îl scot și fizic, am single-uri cu clip scoase pe canalul meu oficial de YouTube „Baboi-Oficial”. Sper ca în luna septembrie să fie gata și să încep turneul de lansare.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.