Nadia Murad Basee Taha este o activistă pentru drepturile omului, membră a grupului etno-religios al yazidiților. În septembrie 2016 a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane.
În 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, după ce în 2016 fusese nominalizată pentru acordarea aceleiași distincții.
La vârsta de 21 de ani (în august 2014), Nadia Murad a fost răpită de Statul Islamic (ISIS) în nordul Irakului împreună cu mii de alte femei și copii.
Ea a fost ținută ca sclavă și abuzată timp de trei luni până când a reușit să scape și să fugă în Germania.
Nadia Murad a scăpat cu ajutorul unei familii de musulmani din Mosul, care a ajutat-o să obțină acte false islamice și să fugă din teritoriul controlat de ISIS.
De atunci, ea a devenit o activistă pentru drepturile omului, aducând în atenția comunității internaționale situația dificilă a comunității yazidi, în special sclavia sexuală a tinerelor yazidi și traficul de femei și copii capturați de Statul Islamic.
Vine la Timișoara
Celebra activistă pentru drepturile omului, Nadia Murad, vine la Timișoara pentru a dezbate tematicile actuale ale subiectului în fața publicului academic și nu numai.
Conferința intitulată „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact” va avea loc în incinta Universității de Vest din Timișoara, în 23 noiembrie.
Nadia Murad va vorbi despre subiecte sensibile dar și despre atrocitățile prin care trec grupurile vulnerabile din țările în care Statul Islamic își exercită influența.
La întâlnire vor fi prezente cadrele universitare ale Universității de Vest din Timișoara, autorități, cercetători și studenți.
Organizația Nadiei Murad, ”Nadia’s Initiative”, lucrează activ pentru a convinge guvernele și alte organizații să investească în reamenajarea durabilă a patriei Yazidi, domnia sa fiind membră a grupului etno-religios al yazidiților.
„În prezent activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale, Nadia Murad a avut un parcurs inedit de tumultos.
Viața liniștită a tinerei Nadia a fost întreruptă brutal în anul 2014, când Statul Islamic și-a atacat patria cu intenția de a curăța etnic Irakul de yazidiți.
Asemeni altor grupuri minoritare, yazidiții au purtat greutatea persecuției istorice de-a lungul anilor, în deosebi femeile au suferit foarte mult deoarece au fost și continuă să fie victime ale violenței sexuale.
Cu prilejul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara ne dorim ca studenții și comunitatea academică să aprofundeze însemnătatea cuvântului umanitate.
La Universitatea de Vest din Timișoara credem cu adevărat în egalitatea de șanse, oferind oportunități egale femeilor, bărbaților, studenților din diverse medii culturale, persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu orientări diferite, și ne opunem discriminării, hărțuirii sau oprimării acestor categorii”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, pentru Tion.
În aceeași zi, Nadia Murad este invitată să participe la inaugurarea spațiului Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al UVT, ocazie cu care i se va acorda și titlul de Doctor Honoris Causa.
Accesul la eveniment este gratuit, însă pe bază de înscriere. Click aici, pentru cei interesați să-și asigura un loc în sală .
Evenimentul face parte din programul „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol