15 aprilie 2024, 21:38

Nanomaterialul care elimină virusul

Un material inovator s-a născut zilele acestea în Spania. Ar putea face o mică revoluție – folosit în componența măștilor, acesta ar putea să țină virusul la distanță.

Nanomaterialul care elimină virusul a fost deja brevetat. Este la rândul său compus din nanoparticule din cupru care inhibă proteinele coronavirusului SARS-CoV-2, ce provoacă COVID-19, şi îi blochează răspândirea.

Materialul ar putea fi  aplicat ca strat de acoperire a măştilor chirurgicale, a ţesăturilor pentru articole de uz spitalicesc, la acoperirea suprafeţelor de contact, precum balustrade sau la barele de susţinere din mijloacele de transport public. Oriunde unde coronaviruslul se “ascunde”, sau de unde poate fi contactat.

Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra „3CLpro” (care intervine în procesul de replicare a virusului) şi a proteinei spike (care îi permite să pătrundă în celulele umane).

Eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la niciun alt material.

Cercetătorii au confirmat că acest nanomaterial pot fi folosit ca aditiv pentru acoperirea diferitelor suprafeţe.

Nanomaterialul care elimină virusul a fost deja testat pentru acoperirea cu un strat protector a măştilor chirugicale, sau a ţesăturilor din bumbac folosite la halatele de spital.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol