14 iunie 2022, 11:30

NASA a comandat o rampă de lansare la Bechtel. Acum costă de patru ori mai mult și tot nu e gata

Unde am mai auzit noi numele de Bechtel? EXACT! Ei bine, se întâmplă și la case mai mari (știu, parcă spunem asta cu puțină satisfacție!).

O nouă platformă de lansare mobilă pe care Bechtel o construiește pentru NASA va costa de patru ori mai mult decât era prevăzut inițial și ar putea amâna prima lansare a unei versiuni îmbunătățite a Sistemului de lansare spațială până la sfârșitul anilor 2020, a concluzionat un audit al NASA.

Audit

Spacenews scrie că auditul realizat de Biroul Inspectorului General al NASA, publicat la 9 iunie, a criticat aspru atât Bechtel, cât și, într-o mai mică măsură, NASA, pentru depășirile de costuri și întârzierile înregistrate în lucrările la Mobile Launcher (ML) 2, care va fi utilizat începând cu misiunea Artemis 4.

Inițial, NASA a acordat Bechtel un contract cost-plus de 383 de milioane de dolari în iunie 2019 atât pentru proiectarea, cât și pentru construirea ML-2, care urma să fie livrat la NASA în martie 2023. Acel contract a crescut între timp la 460,3 milioane de dolari în martie din cauza unor „schimbări determinate de guvern” care au amânat, de asemenea, livrarea platformei până în ianuarie 2024.

De atunci, însă, proiectul a suferit depășiri și întârzieri semnificative, dezvăluite în audit. Începând cu luna februarie, estimarea Bechtel privind costul a crescut la 960,1 milioane de dolari, adică de 2,5 ori valoarea inițială a contractului. Această estimare prevede finalizarea proiectului în octombrie 2025, după care ar urma mai mult de un an de teste și alte pregătiri înainte ca acesta să fie gata pentru lansarea Artemis 4.

Dar stai, asta nu e tot!

Utilizând un nivel de încredere de 70% (care este standardul NASA pentru estimările de proiect), o echipă de revizuire independentă comandată de Centrul Spațial Kennedy a concluzionat că ML-2 ar costa la final aproape 1,5 miliarde de dolari și nu ar fi livrat până în noiembrie 2027.

Acest lucru ar împinge lansarea lui Artemis 4, proiectată provizoriu pentru 2027, la nu mai devreme de sfârșitul anului 2028.

Potrivit auditului, care arată cu degetul către Bechtel, mai mult de 70% din creșterea costurilor și 60% din întârzierea programului „este legată de performanța slabă a contractorului”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol