7 ianuarie 2023, 11:45

NASA dezvăluie cât grâu ucrainean a furat Rusia din Ucraina

Mai țineți minte din copilărie ”…și se jură că nu fură, dar l-am prins cu rața-n gură”, când ne prindeau părinții cu câte o măgărie copilărească? Ei, acum e una la nivel de golănie care se vede de…sus.

Deși s-au jurat că nu fură cerealele ucrainene, rușii exact asta au făcut. La scară mare. Ne-o spune chiar și NASA.

Rusia a furat cereale în valoare de cel puțin un miliard de dolari din regiunile ucrainene pe care le controlează, potrivit analizelor realizate pe baza imaginilor din satelit furnizate de programul NASA pentru securitate alimentară și agricultură, scrie Focus, care citează presa britanică.

Analiza a avut la bază un model de învățare automată care detectează modificările de textură și de culoare, pe baza unei serii cronologice de imagini satelitare, pentru a cartografi locurile în care culturile au fost recoltate sau lăsate nerecoltate.

Aproape 6 milioane de tone de grâu au fost colectate din zone care se află sub controlul Rusiei, potrivit NASA Harvest. Aproximativ 88% dintre culturile de iarnă plantate în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce suprafețele nerecoltate au fost în principal pe linia frontului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol