10 iunie 2023, 0:10

NASA marchează o nouă premieră. Primul echipaj exclusiv feminin va ajunge în spațiul cosmic

NASA se pregătește să marcheze o nouă premieră. Un echipaj exclusiv feminin a programat o ieșire în spațiu la sfârșitul acestei luni, a anunţat marţi Agenţia Spaţială Americană, citată de Agerpres.

Cele două astronaute americane aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), Anne McClain şi Christina Koch, vor realiza ieşirea în spaţiu istorică la data de 29 martie, a declarat pentru agenţia DPA purtătoarea de cuvânt a NASA, Kathryn Hambleton.

Acestea au mai ieșit în spațiu de mai multe ori, însă activitatea extravehiculară (EVA), aşa cum sunt denumite ieşirile în spaţiu în limbajul NASA, programată la 29 martie va fi primul eveniment de acest tip efectuat de două astronaute.

McClain şi Koch vor fi asistate de la sol de o a treia femeie, Kristen Facciol. Aceasta a publicat un mesaj pe Twitter la 1 martie în care a declarat că se va afla ”la consolă” în cadrul Centrului Spaţial Johnson al NASA, din Houston, Texas.

Activitatea celor două astronaute se va decide cu o săptămână înainte de ieșirea în spațiu, în cadrul unei conferințe de presă speciale, organizată de Agenţia Spaţială Americană, a precizat Hambleton, adăugând că misiunea echipajului McClain – Koch ar putea suferi unele schimbări.

Echipajul se va dubla după 14 martie, data programată pentru lansarea unei nave spaţiale ruse Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, care îi va avea la bord pe colegul lui Koch, astronautul NASA Nick Hague, şi pe cosmonautul rus Alexei Ovcinin.

Înainte de ieşirea în spaţiu alături de Koch, McClain va efectua o EVA împreună cu Hague, la data de 22 martie. Aceasta va fi ieşirea în spaţiu cu numărul 214 realizată de pe ISS, care orbitează Terra la o distanţă de 408 kilometri.

Astronauta NASA Peggy Whitson deţine recordul pentru cele mai multe ieşiri în spaţiu realizate de o femeie – 10.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol