14 ianuarie 2023, 8:33

NASA. Noul buget nu permite revenirea omului pe Lună (VIDEO)

Detaliile facturilor de cheltuieli de la NASA dezvăluie multe despre motivul pentru care a trecut o jumătate de secol de când ființele umane au aterizat ultima dată pe Lună. În 2020, NASA a cerut 3,4 miliarde de dolari pentru a construi Human Landing System (HLS), un modul lunar care să transporte astronauții pe suprafața Lunii, pornind de pe orbita Lunii. Congresul a răspuns cu un cec de doar 850 de milioane de dolari, suficient doar pentru cercetare și dezvoltare de bază.

Anul acesta, NASA a cerut 1,195 miliarde de dolari și i-a obținut. Este mai puțin de jumătate din ceea ce are nevoie NASA pentru a construi nava spațială. Programul Artemis, programat pentru februarie anul acesta, mai are de așteptat mult și bine.

De asemenea, Space Launch System (racheta lunară Saturn V) este bugetat la „doar” 2,6 miliarde de dolari pentru 2022, un nivel de finanțare care permite lansarea unei rachete pe an. În vremurile navetelor Apollo, 11 rachete Saturn V au fost lansate – nouă dintre ele în misiuni lunare cu echipaj – doar din 1968 până în 1972.

În mod similar, nava spațială Orion – versiunea modernă a orbiterului Apollo – a fost bugetată la 1,4 miliarde de dolari în acest an. Orion a fost în dezvoltare într-o formă sau alta din 2004 și nu a avut niciodată un echipaj. În schimb, 15 capsule Apollo diferite au transportat 15 echipaje diferite doar din 1968 până în 1974.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol