14 iunie 2022, 10:58

NASA plănuiește să se alăture eforturilor de cercetare ale U.F.O.

Adevărul este acolo, iar acum agenția spațială americană își va adăuga resursele la studiul fenomenelor aeriene neidentificate, scrie New York Times.

OZN-urile aproape sigur nu sunt vizitatori extratereștri care zboară pe cerul Pământului, dar NASA finanțează totuși un studiu care va analiza cu o minte deschisă aparițiile inexplicabile semnalate până acum.

În timpul unei prezentări în fața Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al NASA pentru știință, a declarat că studiul va încerca să examineze științific ceea ce guvernul federal numește fenomene aeriene neidentificate, sau F.A.U.P.S. (Unidentified aerial phenomena).

Studiul, care ar urma să coste mai puțin de 100.000 de dolari și va începe în toamnă, „se va concentra pe identificarea datelor disponibile, pe modul în care se pot colecta cel mai bine datele viitoare și pe modul în care NASA poate folosi aceste date pentru a face să avanseze înțelegerea științifică a P.A.U.S.-urilor”, a declarat Dr. Zurbuchen în timpul unei conferințe de presă telefonice de joi după-amiază.

Un fenomne științific nou sau poate nimic interesant

Dr. Zurbuchen a declarat că examinarea rapoartelor O.P.U.A. ar putea fi „un tip de cercetare cu risc și impact ridicat”, putând descoperi un fenomen științific cu totul nou – sau putând să nu descopere nimic nou sau interesant.

Timp de ani de zile, un oficial al serviciilor de informații militare, Luis Elizondo, a condus un grup puțin observat în cadrul Pentagonului, numit Programul Avansat de Identificare a Amenințărilor Aerospațiale. Pentagonul a declarat că programul a fost închis în 2012, dar susținătorii acestuia au declarat că activitatea sa a continuat.  În 2021, Pentagonul a anunțat că va forma un nou grup de lucru pentru a analiza această problemă, după ce un raport impus de Congres a constatat că nu existau suficiente date pentru multe incidente observate.

La o audiere a unei subcomisii a Camerei Reprezentanților luna trecută, oficiali ai Pentagonului au depus mărturie despre rapoartele militare privind fenomene inexplicabile, inclusiv un obiect sferic reflectorizant care a trecut cu viteză pe lângă un avion de vânătoare. Oficialii au declarat că nu există nicio dovadă că aceste fenomene ar fi de natură extraterestră.

Efortul NASA va fi independent de cel al Pentagonului și va fi condus de David Spergel, un astrofizician care este în prezent președinte al Fundației Simons din New York, care finanțează lucrări de cercetare fundamentală în matematică și științe.

NASA nu a ales încă ceilalți oameni de știință care vor participa la studiu.

“O nouă știință trebuie descoperită”

Studiul NASA va lua în considerare și alte explicații, cum ar fi fenomenele naturale sau o tehnologie avansată necunoscută dezvoltată de Rusia, China sau alte țări.

„Sincer, cred că există o nouă știință care trebuie descoperită”, a declarat Dr. Zurbuchen.

La finalul perioadei de studiu de nouă luni, Dr. Zurbuchen nu se așteaptă la răspunsuri definitive. Dar a spus că efortul va ajuta la catalogarea datelor disponibile și va întreba ce alte date ar trebui colectate.

„Este pentru un program de cercetare pe care îl putem implementa apoi”, a spus el.

Important este să întrebi, chiar dacă răspunsurile se lasă așteptate

În timp ce mulți oameni de știință ar putea considera că cercetarea U.F.O. „nu este știință adevărată”, abordarea unor întrebări controversate este importantă, a spus Dr. Zurbuchen.

NASA are în prezent un program robust în astrobiologie – care analizează viața în altă parte în sistemul solar și în galaxie – dar nu face aproape nicio activitate privind posibilitatea existenței unor civilizații inteligente care să împartă universul nostru.

SETI

Vidul reflectă decenii de scepticism din partea Congresului. În 1978, senatorul William Proxmire din Wisconsin a acordat unul dintre premiile sale „Lâna de Aur” modestului program SETI al NASA, subliniind ceea ce el a numit o risipă a banilor contribuabililor. În 1992, NASA a demarat un program de radioastronomie pentru a căuta semnale radio de la civilizații extraterestre, dar Congresul a anulat acest efort în anul următor.

De atunci, căutările sistematice de civilizații extraterestre au fost în mare parte eforturi finanțate din fonduri private, cum ar fi cele efectuate de Institutul SETI din California și de Breakthrough Listen. Această inițiativă de la Berkeley SETI Research Center este finanțată de Yuri Milner, un investitor miliardar în tehnologie de origine rusă care trăiește în Statele Unite.

În timpul conferinței de presă, Dr. Zurbuchen a subliniat cercetările NASA care încearcă să identifice potențiale „technosemnaturi” – semne ale unei civilizații tehnologice – în observațiile astronomice. Astfel de semne ar putea include poluarea aerului în atmosferele planetelor îndepărtate.

„Am inclus în mod deliberat acest lucru în portofoliul nostru de cercetare”, a spus Dr. Zurbuchen.

Cu toate acestea, Seth Shostak, astronom la Institutul SETI, a declarat că se îndoiește că NASA va cheltui din nou milioane de dolari pentru SETI, având în vedere anularea în 1993 a ultimului său program.

„NASA a rămas de atunci în afara jocului SETI pur și simplu pentru că este de părere că nu are loc în buget pentru un program care a fost adesea văzut ca o rață de metal la o galerie de tir”, a declarat Dr. Shostak.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol