19 aprilie 2024, 14:41

NASA vrea să trimită pe Lună primul astronaut non-american

Până la sfârșitul deceniului, NASA intenționează să trimită un astronaut internațional pe Lună, anunță vicepreședintele SUA. Numai 12 persoane au pășit pe Lună până în prezent, toți fiind americani.

Anunțul a fost făcut de curând de către Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Național Spațial al Casei Albe, scrie  The Independent.

„În semn de recunoaștere a rolului esențial pe care aliații și partenerii noștri îl joacă în programul Artemis, sunt mândră să anunț că, alături de astronauții americani, intenționăm să trimitem un astronaut internațional pe Lună până la sfârșitul deceniului”, a spus Harris.

NASA nu a anunțat încă din ce țară provine astronautul internațional. Fiecare misiune Artemis presupune trimiterea către satelitul natural al Pământului de echipe formate din câte patru astronauți.

Dintre aceștia, numai doi vor păși pe Lună, iar ceilalți vor orbita în jurul acesteia, la bordul navei spațiale Orion sau într-o mică stație spațială numită Gateway.

Până acum, numai 12 persoane au pășit pe Lună, toți fiind americani. Agenția spațială americană „s-a angajat să ofere trei oportunități” pentru astronauții europeni – una pentru agenția canadiană și una pentru cea japoneză, pentru zboruri către Gateway.

De asemenea, a alocat „o oportunitate” agenției canadiene pentru Artemis II. În cadrul misiunii Artemis II, oamenii vor orbita în jurul Lunii pentru prima dată de la încheierea programului Apollo.

Aceasta urmează să fie lansată în noiembrie 2024. Aselenizarea (misiunea Artemis III) nu se va întâmpla mai devreme de finalul lui 2025.

Cu toate acestea, acest interval de timp a fost deja pus sub semnul întrebării, deoarece NASA urmărește îndeaproape dezvoltarea unui vehicul SpaceX care va servi drept modul de aselenizare, transportând astronauții pe suprafața lunară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol