20 aprilie 2024, 10:12

„Natura este pentru toți”, proiectul prin care persoanele cu dizabilități motorii vor putea efectua ture asistate în natură

Pentru prima oară în România, Asociația Acces Natura vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități motorii printr-un proiect inedit. Numit „Natura este pentru toți”, proiectul are rolul de a facilita accesul în natură prin ture asistate cu ajutorul unui dispozitiv special.

În condițiile în care în România persoanele cu dizabilități se confruntă cu un acces extrem de redus în spațiul public, inițiativa are în vedere tragerea unui semnal de alarmă asupra nevoii de amenajări speciale. Mai precis, scopul proiectului vizează accesul în natură pentru persoanele cu dizabilități motorii în spații precum: arii naturale, trasee, obiective turistice și spatii de recreere. Elementul de noutate, pentru prima oară în România și în Europa de Est, constă în introducerea unui scaun (marca Joëlette) special conceput pentru deplasarea asistată pe teren accidentat, potrivit unui comunicat al Asociației Acces Natura.

Accesul la natură – beneficii mentale, fizice  și sociale pentru persoanele cu dizabilități

Înființată în anul 2018, Asociația Acces Natura își propune identificarea nevoilor, facilitarea accesului și promovarea importanței pentru creșterea calității vieții a activităților recreative, turistice și sportive în natură pentru toate categoriile de persoane, cu accent în rândul categoriilor sociale defavorizate, a celor cu nevoi speciale și a grupurilor vulnerabile (persoane cu dizabilități, copii, adolescenți și persoane vârstnice).

Pentru persoanele cu dizbilități, o modalitate de a depăși problemele de accesibilizare și, în acelasi timp, de a parcurge în natură trasee turistice care nu sunt pretabile accesibilizării (acces dificil, teren accidentat, pantă mare) este folosirea unor scaune cu rotile special concepute pentru deplasarea asistată pe teren accidentat. Deplasarea pe teren accidentat se face cu asistența a minimum 2 voluntari care asigură tracțiunea și echilibrul scaunului. Persoanele cu dizabilități pot parcurce astfel trasee turistice cu grad mediu de dificultate, inclusiv trasee montane sau pot participa la competiții de alergare montană.

Sursa accesnatura.ro

Prin intermediul scaunului „Joëlette” pentru teren accidentat, orice persoană cu mobilitate redusă sau invaliditate, atât copii cât și adulți, poate practica drumeția sau activități de alergare, cu ajutorul a cel puțin doi asistenți. Scaunul permite accesul la cele mai dificile terenuri până acum inaccesibile cu scaunul rulant clasic, fiind destinat atât pentru excursii de familie, cât și pentru activități sportive și de recreere mai intense.

În cadrul proiectului „Natura este pentru toți”, până în noiembrie 2019, 15 persoane cu dizabilități motorii vor beneficia de câte o excursie asistată în natură, pe trasee neaccesibilizate. Excursiile vor fi posibile prin utilizarea unui scaun Joëlette special conceput pentru deplasare pe teren accidentat. Ulterior finalizării proiectului, scaunul special va fi pus la dispoziție cu titlu gratuit altor asociații de profil interesate în desfășurarea de ativități în aer liber pentru persoanele cu dizabilități motorii.

FOTO cover accesnatura.ro


Comentariile sunt oprite pentru acest articol