27 septembrie 2022, 7:12

Navalnîi a fost condamnat la închisoare cu executare. Cinism de stat – după otrăvire ar fi trebuit să se prezinte în fața unui ofițer de probațiune

​O instanță din Rusia a decis marți condamnarea la închisoare cu executare a opozantului Aleksei Navalnîi. Judecătorii s-au reunit pentru a decide dacă acesta va fi încarcerat pentru trei ani și jumătate în speța care a provocat proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale contra Moscovei.

La răcoare, încă doi ani și opt luni

Cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare pentru acel moment, ceea ce înseamnă că va fi închis încă doi ani și opt luni.

Navalnîi a fost condamnat la închisoare cu executare. Judecătorul a stabilit că Navalnîi a încălcat termenii controlului judiciar – ce îl obligau să se prezinte, în persoană, în fața unui ofițer de probațiune de două ori pe lună – după ce el a fost externat din spitalul Charite din Berlin, în septembrie anul trecut, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 2017 a decis că condamnarea lui Navalnîi din 2014 a fost „arbitrară și nerezonabilă”.

Apel pentru eliberarea urgentă a lui Navalnîi

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a criticat duminică ”arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi din Rusia și „utilizarea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor și jurnaliștilor, relatează AFP, preluată de hotnews.ro.

Oamenii trebuie să poată exercita dreptul de a protesta fără teama represiunii. Rusia trebuie să-și respecte angajamentele internaționale„, a scris pe Twitter Josep Borrell.

Poliția rusă a efectuat peste 4.400 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe, inclusiv al Moscovei, în timpul unor noi demonstrații care au avut loc în toată țara pentru a cere eliberarea opozantului rus.

Reacția șefului diplomației vine cu puțin înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi și pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și UE.

SUA, Marea Britanie și Germania au făcut, de asemenea, apeluri pentru eliberarea de urgență a opozantului rus.

Moscova îi acuză pe occidentali că „nu au legătură cu realitatea”

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a acuzat capitalele occidentale de „deconectare de realitate” după apelurile lor de eliberare a adversarului Alekseï Navalnîi, care a fost condamnat marți la doi ani și opt luni de închisoare, potrivit AFP, preluată de hotnews.ro.

„Nu există niciun motiv pentru a interveni în treburile unui stat suveran. Recomandăm ca fiecare să aibă grijă de propriile probleme”, a spus Maria Zaharova, în cadrul unui interviu acordat presei RBK, citat de agențiile rusești.

Sursa foto: Aleksei Navalnîi Facebook

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol