23 aprilie 2024, 20:29

Ne întrebam când va apărea o tulpină imună la vaccin. Din păcate răspunsul tocmai a venit

Știam cu toții că era o chestiune de timp/subvariante/tulpini, până când o variantă mutantă a coronavirusului să scape de sub supravegherea, din ce în ce mai firavă, a vaccinului. CNN analizează câteva subvariante Omicron și vine cu răspunsuri deranjante.

Subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 par să scape de răspunsurile anticorpilor atât în rândul persoanelor care au avut anterior o infecție cu Covid-19, cât și în rândul celor care au fost complet vaccinate și stimulate, potrivit noilor date ale cercetătorilor de la Beth Israel Deaconess Medical Center, de la Harvard Medical School.

Încă suntem relativ protejați. Pentru cât timp?

Cu toate acestea, se așteaptă ca vaccinarea împotriva Covid-19 să ofere în continuare o protecție cel puțin împotriva variantelor grave, iar producătorii de vaccinuri lucrează la vaccinuri actualizate, care ar putea determina un răspuns imunitar mai puternic împotriva acestor variante.

Nivelurile de anticorpi neutralizanți pe care o infecție anterioară sau vaccinările anterioare le provoacă sunt de câteva ori mai mici împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 în comparație cu coronavirusul original, potrivit noilor cercetări publicate miercuri în New England Journal of Medicine.

Tulpină imună la vaccin. Urmează valuri de infecții

„Am observat reduceri de 3 ori mai mici ale titrurilor de anticorpi neutralizanți induse prin vaccinare și infecție împotriva BA4 și BA5 în comparație cu BA1 și BA2, care sunt deja substanțial mai mici decât variantele COVID-19 originale”, a scris într-un e-mail pentru CNN Dr. Dan Barouch, unul dintre autorii lucrării și director al Centrului pentru Virologie și Cercetare în domeniul Vaccinurilor de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

„Datele noastre sugerează că aceste noi subvariante Omicron vor fi probabil capabile să conducă la valuri de infecții în populațiile cu niveluri ridicate de imunitate la vaccin, precum și de imunitate naturală BA1 și BA2”, a scris Barouch. „Cu toate acestea, este probabil ca imunitatea vaccinală să ofere în continuare o protecție substanțială împotriva bolilor grave cu BA4 și BA5”.

Cercetări

Constatările recent publicate se fac ecoul unor cercetări separate efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Columbia.

Aceștia au descoperit recent că virusurile BA.4 și BA.5 au fost mai susceptibile de a scăpa de anticorpii din sângele adulților complet vaccinați și cu vaccinuri de rapel în comparație cu alte subvariante Omicron.

Autorii acestui studiu separat spun că rezultatele lor indică un risc mai mare de reinfectare, chiar și la persoanele care au o anumită imunitate anterioară împotriva virusului. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA estimează că 94,7% din populația americană cu vârste de peste 16 ani are anticorpi împotriva coronavirusului care provoacă Covid-19 prin vaccinare, infecție sau ambele.

BA.4 și BA.5 au cauzat aproximativ 35% din noile infecții cu Covid-19 în Statele Unite săptămâna trecută, față de 29% în săptămâna precedentă, potrivit datelor comunicate marți de Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Cea mai rapidă răspândire

BA.4 și BA.5 sunt variantele cu cea mai rapidă răspândire raportate până în prezent și se așteaptă ca acestea să domine transmiterea Covid-19 în Statele Unite, Regatul Unit și restul Europei în următoarele săptămâni, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

“COVID-19 are încă capacitatea de a suferi mutații suplimentare”

În lucrarea publicată în New England Journal of Medicine, în rândul a 27 de participanți la cercetare care fuseseră vaccinați și au primit o doză de rapel cu vaccinul împotriva coronavirusului Pfizer/BioNTech, cercetătorii au constatat că, la două săptămâni după doza de rapel, nivelurile de anticorpi neutralizanți împotriva subvariantelor Omicron erau mult mai scăzute decât răspunsul împotriva coronavirusului original.

Nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost mai mici de un factor de 6,4 împotriva BA.1; de un factor de 7 împotriva BA.2; de un factor de 14,1 împotriva BA.2.12.1 și de un factor de 21 împotriva BA.4 sau BA.5, au descris cercetătorii.

Cât de multă protecție oferă o infecție anterioară cu Covid-19?

În rândul celor 27 de participanți care fuseseră infectați anterior cu subvariantele BA.1 sau BA.2 cu o medie de 29 de zile înainte, cercetătorii au găsit rezultate similare.

La cei cu infecție anterioară – dintre care majoritatea fuseseră, de asemenea, vaccinați – cercetătorii au descris niveluri de anticorpi neutralizanți care au fost mai mici cu un factor de 6,4 împotriva BA.1; cu un factor de 5,8 împotriva BA.2; cu un factor de 9,6 împotriva BA.2.12.1 și cu un factor de 18,7 împotriva BA.4 sau BA.5.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce înseamnă exact nivelurile de anticorpi neutralizanți pentru eficacitatea vaccinului și dacă ar apărea constatări similare în rândul unui grup mai mare de participanți.

„Datele noastre sugerează că COVID-19 are încă capacitatea de a suferi mutații suplimentare, ceea ce duce la o transmisibilitate sporită și la o mai mare scăpare a anticorpilor”, a scris Barouch în e-mail. „Pe măsură ce restricțiile pandemice sunt ridicate, este important să rămânem vigilenți și să continuăm să studiem noile variante și subvariante pe măsură ce apar.”

Rapelurile nu mai oferă protecție cu spectrul larg

Un studiu separat, publicat în revista Nature săptămâna trecută, a constatat că Omicron poate evolua prin mutații pentru a se sustrage imunității provocate de faptul că a avut o infecție BA.1 anterioară, ceea ce sugerează că rapelurile de vaccinare bazate pe BA.1 ar putea să nu obțină o protecție cu spectru larg împotriva noilor subvariante Omicron, cum ar fi BA.4 și BA.5.

Cât de bine rezistă imunitatea noastră la Covid-19?

În ceea ce privește ceea ce înseamnă toate acestea în lumea reală, Dr. Wesley Long, un patolog experimental de la Houston Methodist Hospital, a declarat pentru CNN că oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că s-ar putea îmbolnăvi din nou, chiar dacă au mai avut Covid-19 înainte.

„Cred că sunt un pic îngrijorat de faptul că persoanele care l-au avut poate recent au un fals sentiment de siguranță, cu BA.4 și BA.5 în creștere, deoarece am văzut unele cazuri de reinfectare și am văzut unele cazuri de reinfectare la persoane care au avut o variantă BA.2 în ultimele luni”, a spus el.

Unii producători de vaccinuri au dezvoltat vaccinuri specifice variantelor pentru a îmbunătăți răspunsurile anticorpilor împotriva variantelor și subvariantelor de coronavirus care prezintă motive de îngrijorare.

„Reinfecțiile vor fi inevitabile până când vom avea vaccinuri care vor împiedica creșterea cazurilor din nou. Dar vestea bună este că ne aflăm, cred, într-o situație mult mai bună decât am fost fără vaccinuri”, a declarat Pavitra Roychoudhury, instructor interimar la Departamentul de Medicină de Laborator și Patologie al Universității din Washington, care nu a fost implicat în articolul din New England Journal of Medicine.

„Există atât de mult din acest virus acolo încât pare inevitabil”, a spus ea despre infecțiile Covid-19. „Să sperăm că măsurile de protecție pe care le avem în vigoare vor duce la infecții mai ales ușoare”.

Rapel bivalent de nouă generație de la Moderna

Eforturi în curs de desfășurare pentru actualizarea vaccinurilor Covid-19.

Vaccinul bivalent de rapel al Moderna pentru Covid-19, denumit mRNA-1273.214, a provocat un răspuns imunitar „puternic” împotriva subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5, a declarat miercuri compania.

Acest candidat vaccin de rapel bivalent conține componente atât ale vaccinului Covid-19 original al Moderna, cât și ale unui vaccin care vizează varianta Omicron. Compania a declarat că lucrează pentru a finaliza în următoarele săptămâni cererile de reglementare care solicită actualizarea compoziției vaccinului său de rapel pentru a fi mRNA-1273.214.

„În fața evoluției continue a SARS-CoV-2, suntem foarte încurajați de faptul că mRNA-1273.214, principalul nostru candidat de rapel pentru toamnă, a demonstrat titruri de neutralizare ridicate împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5, care reprezintă o amenințare emergentă la adresa sănătății publice globale”, a declarat Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, în anunțul de miercuri. SARS-CoV-2 este coronavirusul care provoacă Covid-19.

„Vom prezenta urgent aceste date autorităților de reglementare și ne pregătim să furnizăm rapelul nostru bivalent de nouă generație începând cu luna august, înaintea unei potențiale creșteri a infecțiilor cu SARS-CoV-2 datorate subvariantelor Omicron la începutul toamnei”, a spus Bancel.

Toamna ar putea veni cu vaccinuri noi

Comitetul consultativ pentru vaccinuri și produse biologice conexe al Administrației americane pentru alimente și medicamente (US Food and Drug Administration’s Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee) se reunește săptămâna viitoare pentru a discuta despre compoziția vaccinurilor Covid-19 care ar putea fi utilizate ca rapel în această toamnă.

Moderna afirmă că vaccinul de rapel actualizat Covid-19 arată un răspuns mai puternic al anticorpilor împotriva Omicron.

Datele pe care Moderna le-a publicat miercuri, care nu au fost publicate într-o revistă de specialitate, au arătat că, la o lună după administrarea unei doze de 50 de micrograme de vaccin mRNA-1273.214 la persoanele care au fost vaccinate și au primit un rapel, vaccinul a provocat răspunsuri „puternice” de anticorpi neutralizanți împotriva BA.4 și BA.5, crescând nivelurile de 5,4 ori la toți participanții, indiferent dacă au avut sau nu o infecție anterioară cu Covid-19 și de 6,3 ori în subgrupul celor fără antecedente de infecție anterioară. Aceste niveluri de anticorpi neutralizanți au fost de aproximativ 3 ori mai mici decât nivelurile de neutralizare împotriva BA.1 raportate anterior, a precizat Moderna.

Studii

Aceste constatări se adaugă la datele pe care Moderna le-a publicat anterior la începutul acestei luni, arătând că doza de 50 de micrograme a rapelului bivalent a generat un răspuns mai puternic al anticorpilor împotriva Omicron decât vaccinul original Moderna.

Datele Moderna sugerează că „rapelul bivalent ar putea conferi o protecție mai mare împotriva tulpinilor BA.4 și BA.5 omicron decât readministrarea vaccinului original pentru a crește protecția la nivelul întregii populații. Deși informațiile se bazează pe nivelurile de anticorpi, companiile comentează că nivelurile similare de anticorpi protejează împotriva bolilor clinice cauzate de alte tulpini, este prima sugestie a unui „corelativ imunitar” emergent al protecției, deși se speră că acest studiu în curs de desfășurare evaluează, de asemenea, ratele de boli clinice, precum și răspunsurile anticorpilor”, a declarat Penny Ward, medic farmaceutic independent și profesor invitat în medicina farmaceutică la King’s College London, într-o declarație publicată miercuri de Science Media Centre din Marea Britanie. Ea nu a fost implicată în activitatea Moderna.

„S-a raportat anterior că vaccinul bivalent este bine tolerat, cu efecte „reactogene” temporare similare cu cele care urmează injecției de rapel univalente, astfel încât putem anticipa că acest nou vaccin mixt ar trebui să fie bine tolerat”, a spus Ward. „Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, cu variantele omicron care domină peisajul infecțiilor cu covidă, cu siguranță are sens să luăm în considerare utilizarea acestui nou vaccin bivalent, dacă este disponibil.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol