Unele dintre cele mai populare telefoane Android din lume sunt fabricate în China, dar poate că ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a cumpăra unul.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Trinity College Dublin, aceste telefoane colectează frecvent o gamă largă de informații de identificare personală fără consimțământul utilizatorului. Cel mai înspăimântător este faptul că acest spyware rulează în momentul în care consumatorii din China cumpără telefoane Android noi, scrie BGR.
Studiu
Cercetătorii au efectuat o analiză în profunzime a variantelor sistemului de operare Android care rulează pe flagship-uri de la OnePlus, Xiaomi și Oppo Realme – trei dintre cei mai importanți furnizori din China.
Pe lângă aplicațiile preinstalate, echipa a analizat și serverele la care se conectează telefoanele. Ceea ce au descoperit a fost, cumva, de așteptat: confidențialitatea nu a fost o prioritate de top pentru acești furnizori.
Potrivit studiului, un pachet de informații de identificare personală (PII) este trimisă furnizorului de dispozitive, precum și diferiților operatori de rețele mobile chinezi, cum ar fi China Mobile, chiar dacă operatorii nu furnizează servicii pentru telefon. Aceste informații de identificare personală includ identificatori persistenți ai dispozitivului, identificatori de locație, profiluri de utilizator și conexiuni sociale.
Permisiuni
După cum notează cercetătorii, toate aceste informații, combinate cu faptul că fiecare număr de telefon din China este înregistrat cu un ID de cetățean, fac practic imposibilă păstrarea anonimatului și deschid ușa pentru o urmărire extinsă, chiar și atunci când utilizatorul… părăsește China.
Atunci când au comparat aplicațiile de sistem preinstalate în distribuția chineză a sistemului de operare Android și în distribuția globală, cercetătorii au descoperit că versiunea din China include de 3-4 ori mai multe aplicații terțe, cărora li se acordă de 8-10 ori mai multe permisiuni decât aplicațiilor terțe din versiunea globală. Multe dintre aceste permisiuni sunt, de asemenea, clasificate ca fiind periculoase.
„În general, constatările noastre prezintă o imagine îngrijorătoare a stării de confidențialitate a datelor utilizatorilor pe cea mai mare piață Android din lume și subliniază nevoia urgentă de controale mai stricte ale confidențialității pentru a crește încrederea oamenilor obișnuiți în companiile de tehnologie, multe dintre ele deținute parțial de stat”, concluzionează cercetătorii în introducerea studiului.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol