16 mai 2021, 12:13

Nemții sărbătoresc Ziua Unității Germane. Lecție pentru viitorul Europei

Nemții sărbătoresc Ziua Unității pe 3 octombrie, dată la care, în 1990, a fost realizată integral reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei.

Căderea Zidului Berlinului

Căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989, care a marcat sfârșitul Războiului Rece, a deschis calea pentru reunificarea germană. Germania a fost despărțită aproape jumătate de secol după cel de-Al Doilea Război Mondial, partea de est devenind un aliat al URSS, în timp ce vestul a fost un aliat al SUA.  Tratatul de unire a pecetluit sfârșitul divizării Germaniei, potrivit berlin.de.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță

„Un sistem bazat pe valorile europene a învins un sistem bazat pe teroare”

859.000 de locuitori din Germania au rădăcini româneşti, arată o serie de statistici publicate de Biroul german de statistică în 2018. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Decebal Mohîrță, student român la o universitate din Germania, vorbește despre semnificația zilei de 3 octombrie. „Nemții sărbătoresc Ziua Națională a Germaniei, ziua în care fosta republică RDG și Republica Federală Germană s-au unit are o semnificație care depășește granițele actualei Republici Germane. Ea poate fi recunoscută ca ziua în care Războiul Rece a luat sfârșit, acest moment istoric care, împreună cu ziua în care zidul Berlinului a căzut, au o semnificație deosebită mai ales pentru țările din Europa de Est și inclusiv pentru România. Este ziua în care un sistem deschis, bazat pe valorile europene ale lumii liberale, a învins un sistem închis bazat pe teroare și absurd. Această victorie a eliberat poporul german și i-a permis existența într-o singură societate unită.”, crede tânărul.

Lecție pentru viitorul Europei

Decebal crede că România și întreaga Europă trebuie să învețe din lecția reunificării Germaniei. „Noi avem mult de învățat din această întâmplare istorică si din urmările ei. Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul reînvierii unor mentalității autoritare iliberale, ce au provocat atâta suferință Europei de a lungul secolului XX, trebuie să ne reamintim de acest moment unic și de istoria continentului nostru ce poate reprezenta cea mai bună lecție pentru viitorul continentului nostru.”, spune studentul.

Îndemn pentru alegerea democrației și a toleranței

Românul speră că nemții vor prețui democrației și toleranța. „Ca cetățean român plecat la studii în Germania, le urez germanilor «La mulți ani» de Ziua Națională și îi îndemn să aleagă mereu valorile liberale, democrate și tolerante ce au dus la prosperitatea societății europene de astăzi, în detrementul mentalităților «încuiate» ce vor duce doar la repetarea suferinței pe care Europa a trăit-o în secolul XX, sub fostele imperii din ambele extreme politice.”, transmite Decebal Mohîrță.

Surse fotografii cover foto: berlin.de, Another Milestone, deschide.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.