25 aprilie 2024, 7:55

Neofilia, atracția pentru lucruri noi, induce fericire

Deschiderea către o mare varietate de experiențe de viață, de la vizitarea locurilor interesante până la luarea în considerare a punctelor de vedere politice neobișnuite, aduce fericire. Există însă riscul de a împinge neofilia prea departe, devenind nemulțumit cronic fără un flux constant de noutate, sau transformându-vă într-un dependent de pericole, care caută mereu următoarea experiență extremă. Adevărata fericire provine dintr-o neofilie sănătoasă și echilibrată, care cultivă dragostea pentru aventura vieții.

Neofilia este corelată cu fericirea în măsura în care este asociată cu extraversiunea. Este un motor de interes care, potrivit psihologului cercetător Carroll Izard, este una dintre cele două emoții pozitive de bază (cealaltă fiind bucuria). Este foarte plăcut să-ți fie stârnit interesul, ceea ce se întâmplă în mod natural atunci când ești expus la lucruri noi; neofilicii stimulează astfel această emoție pozitivă mai frecvent și mai intens decât neofobii (cei care resping noutatea).

O mare parte a tendinței neofilice este moștenită. O analiză din 2002 a cercetărilor asupra gemenilor a constatat că deschiderea către noi experiențe este în proporție de aproximativ 57% genetică. Câțiva ani mai târziu, cercetătorii din Japonia au descoperit că o anumită enzimă mitocondrială numită monoaminoxidaza A – care neutralizează dopamina, serotonina și norepinefrina – este mai activă în creierul persoanelor cu cel mai mare risc de a căuta noutate, ca trăsătură de personalitate de bază.

Neofilia se schimbă odată cu avansarea în vârstă

Deschiderea către nou tinde să crească la vârsta adultă timpurie, dar, de la 20 la 80 de ani, scade cu aproximativ 17 la sută, pentru o persoană medie. Oamenii conservatori din punct de vedere politic sunt mai puțin neofilici – cel puțin social și economic – decât progresiștii. Unii cercetători cred că inteligența superioară și cunoștințele generale conduc la deschidere.

Neofilia are efecte negative mai grave decât consumerismul. Nivelurile ridicate de neofilie sunt asociate cu un comportament de asumare a riscurilor în copilărie și, prin urmare, cu dependența ulterioară de această stare de nou. Neofilicii nedisciplinați sunt adesea rătăcitori neliniștiți, care sar din proiect în proiect, renunță la slujbe și se mișcă frecvent.

Iată patru principii pentru cultivarea unei neofilii echilibrate, care vă va ajuta să fiți mai fericiți:

  1. Interogați regulat gusturile dvs. și efectuați experimente. O concepție greșită obișnuită este că preferințele noastre sunt fixe și nu are rost să încercăm să le schimbăm. Unele studii arată că lucrătorii mai în vârstă sunt mai deschiși decât colegii lor mai tineri la schimbări în responsabilitățile lor de serviciu.
  2. Faceți un inventar al lucrurilor care nu vă plac. Revedeți apoi lista și încercați lucrurile de pe ea. Mâncarea este un loc bun pentru a începe. De asemenea, puteți încerca să vizitați locuri și să vă angajați în activități pe care în mod normal le-ați respinge.
  3. Alegeți curiozitatea în locul confortului. Scrieți o listă de noi experiențe și idei pe care încă nu le-ați încercat și explorați una pe săptămână. Nu trebuie să fie lucruri mari. Poate că nu citești niciodată ficțiune, nu pentru că nu-ți place, ci pentru că ești mai obișnuit cu biografiile; atunci citește un roman.
  4. Evitați capcana de a căuta noutatea doar de dragul ei. Încercați să vă resetați satisfacția cu un „consum rapid”: nu cumpărați nimic neesențial timp de două luni. Focalizarea dvs. va migra probabil de la cumpărături online la activități mai satisfăcătoare.

 

Starea de bine asociată cu neofilia nu înseamnă doar încercarea de lucruri noi; este vorba despre un fel de foame de viață. A cultiva un apetit sănătos pentru ofrandele vieții înseamnă a-ți deschide ochii spre o lume a abundenței, frumuseții, aventurii. Și asta pur și simplu aduce bucurie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol