19 mai 2024, 23:10

Netanyahu va permite încetarea luptelor din Fâşia Gaza timp de câteva ore pentru obținerea în schimb a eliberării unora dintre ostaticii deținuți de Hamas

Israelul a anunţat că forţele sale au încercuit oraşul Gaza, cea mai importantă localitate a Fâşiei, situată în partea de nord a acesteia. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că forţele israeliene au obţinut succese importante şi continuă să avanseze.

La Ierusalim este aşteptat astăzi secretarul american de Stat Antony Blinken, aflat la cea de-a doua sa vizită în Israel de la începutul conflictului. Blinken ar urma să ceară o pauză în ostilităţi din motive umanitare. Astăzi este în atenţie şi Libanul, unde liderul grupării islamiste şiite Hezbollah va susţine un discurs. Hezbollahul a lansat mai multe atacuri asupra Israelului după 7 octombrie, iar schimburile de tiruri de la graniţă s-au intensificat ieri.

Potrivit unor informații de ultimă oră, primul ministru Benjamin Netanyahu va permite încetarea luptelor din Fâşia Gaza timp de câteva ore, așa cum solicită administrația de la Washington, pentru obținerea în schimb a eliberării unora dintre ostaticii deținuți de Hamas, precum și a unor cetățeni străini rezidenți în Fâşia Gaza.

Mai mult, șeful Guvernului israelian pare deschis și ideii de a permite intrarea în Fâșia Gaza a unor transporturi cu combustibil, cu condiția să se garanteze că vor ajunge în depozitele spitalelor și nu ale organizației Hamas.

Distribuirea combustibilului se va face însă cu măsură, în funcție de epuizarea stocurilor deținute de spitale, a mai precizat o sursă politică de la Ierusalim.

Secretarul american de Stat Antony Blinken va participa în cursul zilei la ședința cabinetului restrâns al Israelului, unde va discuta, între altele, modalitățile de limitare a conflictului din Gaza la nivel local, evitându-se extinderea lui în Liban și Siria.

Tot astăzi, în jurul orei 15:00, este programat discursul liderului organizației Hezbollah, Hassan Nasrallah, care urmează să anunțe dacă formațiunea sa se va implica sau nu în războiul dintre Israel și organizația Hamas. Potrivit rețelei CNN, serviciile americane de informații apreciază că deocamdată Iranul şi acoliţii săi din Orientul Mijlociu tind să evite extinderea războiului din Fâșia Gaza.

MAE: Încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, este ostatic în Fâşia Gaza

Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă că un al patrulea cetăţean cu dublă cetăţenie israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâşia Gaza.

Informaţia a fost furnizată în urma verificărilor efectuate de către autorităţile române, pe baza informaţiilor transmise de către autorităţile israeliene.

În total, potrivit informaţiilor, patru cetăţeni cu dublă cetăţenie, româno-israeliană, sunt ostatici în Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa menţin contactul cu autorităţile israeliene pe această temă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol