30 august 2023, 23:35

Netflix stârnește un scandal după ce a acordat rolul Cleopatrei unei actrițe de culoare

Mulți vorbesc despre o rescriere „woke” a istoriei. O nouă expresie a ”cancel culture”. Un serial Netflix care o prezintă pe regina Cleopatra a VII-a ca fiind o africană de culoare a stârnit controverse în Egipt, transmite BBC.

Un avocat a depus o plângere care acuză docudrama „Reginele africane: Regina Cleopatra” de încălcarea legilor privind mass-media și de faptul că urmărește să „șteargă identitatea egipteană”.

Un arheolog de top a insistat că Cleopatra avea „pielea deschisă, nu neagră”.

Dar producătorul a spus că „moștenirea ei este foarte dezbătută”, iar actrița care o interpretează le-a spus criticilor: „Dacă nu vă place distribuția, nu vă uitați la serial”.

Adele James a făcut acest comentariu într-o postare pe Twitter în care a prezentat capturi de ecran ale unor comentarii abuzive care includeau insulte rasiste.

Cleopatra s-a născut în orașul egiptean Alexandria în anul 69 î.Hr. și a devenit ultima regină a unei dinastii de limbă greacă fondată de generalul macedonean Ptolemeu al lui Alexandru cel Mare.

Ea i-a succedat tatălui său, Ptolemeu al XII-lea, în 51 î.Hr. și a domnit până la moartea sa, în 30 î.Hr. Ulterior, Egiptul a căzut sub dominația romană.

Identitatea mamei Cleopatrei nu este cunoscută.

Zahi Hawass, un egiptolog proeminent și fost ministru al antichităților, a declarat pentru ziarul al-Masry al-Youm: „Este complet fals. Cleopatra era greacă, ceea ce înseamnă că avea pielea deschisă, nu neagră”.

Hawass a declarat că singurii conducători ai Egiptului despre care se știe că au fost de culoare au fost regii kushiți din cea de-a 25-a dinastie (747-656 î.Hr.).

„Netflix încearcă să provoace confuzie prin răspândirea unor fapte false și înșelătoare, conform cărora originea civilizației egiptene este neagră”, a adăugat el și a făcut apel la egipteni să ia atitudine împotriva gigantului de streaming.

Duminică, avocatul Mahmoud al-Semary a depus o plângere la procurorul general, cerându-i să ia „măsurile legale necesare” și să blocheze accesul la serviciile Netflix în Egipt.

El a susținut că serialul a inclus materiale vizuale și conținut care încalcă legile egiptene privind mass-media și a acuzat Netflix că încearcă să „promoveze gândirea afrocentrică… care include sloganuri și scrieri care vizează denaturarea și ștergerea identității egiptene”.

În urmă cu trei ani, planurile pentru un film despre Cleopatra, în care juca actrița israeliană Gal Gadot, au declanșat o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare, unele persoane insistând că rolul ar trebui să revină în schimb unei actrițe arabe sau africane.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol