18 aprilie 2024, 14:37

New York Times: Casa visurilor Regelui Charles este în România

Regele Charles al III-lea va deveni, în 6 Mai, la Londra, al 40-lea monarh încoronat în Abația Westminster. Ultima încoronare a avut loc în Marea Britanie în 2 iunie 1953, cea a Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii. Prințul Charles avea atunci doar patru ani și a fost primul copil din istoria Marii Britanii care a asistat la încoronarea mamei Alteței Sale.

România, sub reflectoare

În lumina încoronării Prințului Charles pe tronul britanic, programate pentru 6 mai, și România apare sub reflectoare. The New York Times a redactat un reportaj amplu despre dragostea Prințului Charles pentru țara noastră, în mod special pentru Transilvania. Textul, scris de jurnalistul londonez David Segal, s-a axat pe satul Valea Zălanului, un cătun izolat din Munții Baraolt, județul Covasna. Acolo, cel ce va deveni Regele Charles al III-lea, are o pensiune tradițional românească, deschisă turiștilor.

Pensiunea, scrie The New York Times, este formată dintr-un trio de clădiri rustice, unde singurele accente contemporane sunt ceainicele electrice, caloriferele și apa îmbuteliată. Ziarul american punctează că o noapte de cazare cu mese incluse costă 200 de dolari, relatează stiri.tvr.ro.

Timpul pare să se fi oprit cu aproximativ câteva secole în urmă

Jurnaliștii scriu despre liniștea conferită de satul românesc, unde timpul pare să se fi oprit cu aproximativ câteva secole în urmă. Drumurile neasfaltate, căruțele cu cai, localnicii care își văd de treburile gospodăriei nu fac decât să amplifice senzația de atemporalitate. The New York Times amintește de declarațiile monarhului pentru The Spectator, anul trecut. El spunea: „Există un sentiment de continuitate veche aici. Un cerc virtuos în care omul și natura sunt în echilibru.”

Prințul obișnuiește să vină în Valea Zălanului în fiecare an, în luna mai. Atunci când este acolo, pensiunea este rezervată. Dar, când nu este, turiștii mai norocoși pot chiar să doarmă în patul în care se odihnește monarhul de regulă.

Cum e la pensiunea Regelui

The New York Times a relatat impresiile unor turiști britanici care au fost la pensiunea Regelui. „Poți să fii în Scoția și să te simți ca și cum ai fi pe cont propriu, dar apoi te lovești de un drum sau găsești o parcare sau o potecă ce are un semn pe ea”, a spus Ben Stephens. „În timp ce aici, nu vezi niciun alt semn de viață umană. Fără stâlpi de telefon, fără mașini. Nici măcar nu auzi avioanele. Nu am văzut urme umane. Am văzut amprente de urs”, a continuat și Charlotte Cotton.

Pentru a înțelege mai bine apropierea Regelui Charles de Româna, The New York Times îl citează pe contele Tibor Kalnoky, un aristocrat român în vârstă de 56 de ani, care a supravegheat renovarea pensiunii și care, atunci când nu lucrează ca medic veterinar, ajută la menținerea locului în funcțiune. „În Anglia, este mai degrabă o scenă; este mai artificial. Puteți găsi o geantă Gucci într-un sat din Cotswolds, dar nu va mai fi mult noroi în jur sau pui care se plimbă pe stradă, cum sunt aici. Este diferența dintre Disneyland și lucrul real.”

Un pic de istorie

Regele britanic este proprietarul clădirii din 2008. Povestea modului în care regele Carol a ajuns să dețină o pensiune în România începe cu unul dintre strămoșii domnului Kalnoky. În secolul al XVI-lea, Bálint Kalnoky a fost primul proprietar documentat al Văii Zalanului, iar aproximativ 100 de ani mai târziu au fost construite o serie de case pentru suflanții de sticlă ce lucrau la o fabrică din apropiere. Prințul Charles îi spunea contelui român, cu care este prieten, că își dorește o evadare românească. Atunci aristocratul român l-a dus pe monarh în Valea Zălanului. „În timp ce își descria casa visurilor, mi-am dat seama că s-ar putea să cunosc acea casă. Când am ajuns, l-am întrebat: „Asta e în regulă?” și el a spus: „Exact asta am avut în minte”, povestește Tibor Kalnoky. Apoi, a început, bineînțeles, renovarea, care inițial a vizat o casă și după aceea s-a extins la alte două.

Profiturile pensiunii nu sunt foarte mari

Profiturile pensiunii nu sunt foarte mari, cum dezvăluie contele, dar toți banii merg către Fundația Prințul de Wales din România, care sprijină programarea educațională și formarea de competențe.

Legăturile Prințului Charles cu România sunt și de altă natură. El însuși a spus într-un interviu televizat în 2011: „Transilvania este în sângele meu”. Și așa este. De mai multe ori monarhul a declarat că este mândru că are o stră-stră-străbunică din Transilvania, ea însăși urmașă a lui Vlad Țepeș, și că stră-strămătușa lui a fost Regina Maria a României.

Prezență constantă în Transilvania

Dragostea Prințului Charles față de România a început în urmă cu mai bine de 20 de ani, când a descoperit Transilvania. De atunci, monarhul este o prezență constantă în zonă. Nu a venit la noi în țară doar în vizită sau vacanță, ci a sprijinit și proiecte legate de mediu, de cultura românească, a ajutat la restaurarea unor biserici și alte clădiri din Transilvania și Maramureș. Întrebat la un moment dat de reporteri de ce iubește România, prințul a spus: ”Iubesc veşnicia ei. Un lucru atât de remarcabil. Este aproape ca în poveştile copilăriei. Oamenii tânjesc după acel sentiment de apartenenţă, de identitate şi de sens”.

The New York Times punctează că averea imobiliară totală a viitorului rege valorează 25 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. Monarhul deține 56 de cabane, 12 case și șapte palate.

Sursa foto: captură video


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol