24 iunie 2024, 7:39

NFT a fost desemnat cuvântul anului 2021 de dicţionarul Collins al limbii engleze

NFT, abrevierea sintagmei ”non-fungible token”, care desemnează un certificat de autenticitate asociat unui obiect virtual, a fost desemnat de dicţionarul Collins al limbii engleze cuvântul anului 2021, dintr-o listă scurtă care a inclus termeni precum ”pingdemic”, ”anxietate climatică” şi ”metavers”, informează Agerpres, care citează The Guardian.

Abrevierea NFT a înregistrat o creştere ”meteorică” în utilizare anul trecut, au precizat autorii dicţionarului Collins, fiind folosit de până la 11.000% mai mult în ultimul an. Orice creaţie digitală poate deveni un NFT, termenul referindu-se la un certificat de proprietate înregistrat într-un blockchain sau într-un registru digital de tranzacţii. Cel mai valoros NFT până în prezent este un colaj al artistului digital Beeple, care s-a vândut pentru suma de 50,3 milioane de lire sterline la casa de licitaţii Christie’s în luna martie. Anul acesta, artista Grimes a vândut o colecţie de lucrări de artă digitale cu aproape 6 milioane de dolari, iar fotografia originală care a creat imaginea virală ”Disaster Girl”, din 2005, s-a vândut pentru 473.000 de dolari.

Dicţionarul Collins defineşte NFT ca un ”certificat digital unic, înregistrat într-un blockchain utilizat pentru a stabili dreptul de proprietate asupra unui bun precum o lucrare de artă sau un obiect de colecţie”.

Lexicografii dicţionarului Collins, care au monitorizat cele 4,5 miliarde de cuvinte înscrise în baza de cuvinte Collins, au spus că au ales ”NFT” întrucât reprezintă o ”coliziune unică şi tehnicoloră de artă, tehnologie şi comerţ” care a ”pătruns prin zgomotulul creat de Covid” şi s-a răspândit pe scară largă.

Luna trecută, Dicţionarul Oxford al limbii engleze a desemnat ”vax” cuvântul anului, precizând că în septembrie utilizarea termenului a crescut de peste 72 de ori faţă de anul trecut.

NFT a devansat alte cuvinte din lumea tehnologiei aflate pe lista scurtă alcătuită de Collins: ”cripto”, prescurtarea de la criptomonedă, termen a cărui utilizare a crescut de 468% faţă de anul precedent, potrivit Collins, şi ”metavers”, termen creat de Neal Stephenson în romanul său ”Snow Crash”, din 1992. Desemnând o lume virtuală tridimensională – aşa cum este cea plănuită de Meta, numele cu care a fost rebotezată compania-mamă a Facebook, administrată de Mark Zuckerberg -, ”metavers” a înregistrat o creştere în utilizare de 12 ori începând din 2020.

Sursa foto: captură video


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol