Pe 13 decembrie are loc aniversarea morții lui Nichita Stănescu, unul din marii poeți și scriitori din literatura română. Anul acesta se împlinesc 36 de ani de la moartea poetului neomodernist, iar în cinstea autorului „Leoaică tânără, iubirea”, iată câteva informații semnificative despre viața lui Stănescu, cu care probabil nu toată lumea este familiară.
Nichita Hrsitea Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933 la Ploiesți, părinții lui fiind Nicolae Hristea Stănescu, cunoscutul poet de la vremea accea, și Tatiana Cereaciuchin. Mama sa provenea dintr-o familie nobilă din Rusia, în vreme ce tatăl său era un simplu țăran. Poetul a urmat Liceul „Sf. Petru și Pavel”, apoi, între anii 1952-1957, și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie de la Universitatea din București, relatează radioromaniacultural.ro.
În primul an de facultate, acesta s-a căsătorit cu prima sa iubire din adolescență, Magdalena Petrescu, însă, după doar un an, s-au despărțit. În anul 1960 debutează în lumea literaturii române cu volumul „Sensul iubirii”. Iubirea dintre el și noua sa soție, poeta Doina Ciurea, îl motivează pe Stănescu să dea naștere unei noi creații: „O viziune a sentimentelor”. Cu toate acestea și relația cu Ciurea va fi destinată eșecului.
Viziunea scriitorului va fi apreciată și recompensată, întrucât volumul „Necuvintele” îi aduce în anii ’60 Premiul Uniunii Scriitorilor, iar în anul 1975 datorită muncii depuse și a scrierilor unice publicate de poet, el primește premiul internațional Johann Gottfried von Herder. Doi ani mai târziu, în timpul cutremurului devastator din România, Stănescu înearcă să își salveze un prieten bun, însă nu reușește și este rănit, această tragedie i-a provocat paralizie serioasă pe partea stângă a corpului, după care îi va fi greu să se recupereze.
În aceeași perioadă, poetul dezvoltă o dependență pentru alcool, în special vodcă, care îi va provoca crize hepatice, dar cu ajutorul căruia, după spusele mai multor apropiați ai lui, creativitatea și ingeniozitatea cauzate de această dependență erau incredibile. În 1982 se va căsători din nou cu Todorița Tărâță, care va încerca să îl ajute să treacă peste abuzul de alcool.
Poetul a fost cu apreciat cu desăvârșire în acea perioadă deoarece în ultimul an din viața sa, cu ocazia zilei de naștere de 50 de ani, îi este organizată o sărbătorire națională. Din nefericire, vreme de câteva luni va avea suferi din cauza hepatitei, care în cele din urmă, pe 13 decembrie 1983, i-a adus sfârșitul, ultimele sale cuvinte fiind „Respir, doctore, respir”, menționează istoria.md.
Surse foto:
Comentariile sunt oprite pentru acest articol