24 august 2023, 18:31

Nici nu mai știm dacă e o veste bună sau nu: în România se vor construi două noi penitenciare

Intens disputata alegere „biserici” vs „spitale” (sau „școli”, în alte discuții) are, se pare, un factor perturbator într-o categorie pe care nimeni nu o vedea venind: “penitenciare”.

Cu alte cuvinte e bine să construim noi penitenciare? Răspunsul este, poate, DA, dacă te gândești că de multe ori judecătorii iau decizii și în funcție de gradul de aglomerație din penitenciare. Iar condițiile de acolo au fost de multe ori baze pentru procese solide împotriva statului român.

Răspunsul poate fi și NU, dacă ne gândim că populația României este în scădere accentuată – nu mai suntem 23 de milioane, suntem doar vreo 19. Și încă nu ne închipuim cât vor costa aceste noi penitenciare…

Fanatik scrie că în România, în următorii 5 ani, se vor construi două penitenciare noi cu peste 200 milioane de euro. Capacitate cumulată va fi de 1.900 de locuri. Dacă vă interezează, asta înseamnă o creștere de aproximativ 10% a “capacității” actuale.

Care sunt noile penitenciare?

Penitenciarul de la Berceni va avea o capacitate de 1.000 de locuri. Este vorba de Berceni, Prahova, la sud de Ploiești – nici o legătură cu cartierul bucureștean.

Cost aproximativ: 130 milioane de euro.

Penitenciarul de la Unguriu (17km nord-vest de Buzău) va avea 900 de locuri.

Valoarea totală estimată a contractului este de 46,5 milioane euro.

Un nou corp la Botoșani. La penitenciarul Botoșani se construiește un corp nou cu 7 milioane euro, capacitatea acestuia fiind de 320 de locuri.

Fanatik scrie că, deși penitenciarele ar fi trebuit să coste inițial 183 de milioane de euro, costul lor a ajuns acum la 210 milioane. Și nici măcar nu s-a pus prima cărămidă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol