23 aprilie 2024, 10:41

Nici o școală fără cunoscători în IT. Elevii, mai aproape de tainele programării

Nivelul pe care domeniul IT l-a atins pe plan mondial este unul ridicat, cei mici începând să învețe de la vârste cât mai fragede secretele programării. Nici România nu este mai prejos, tinerii de aici dovedindu-se în repetate rânduri printre cei mai isteți când vine vorba despre tehnologie.

Locurile de muncă din viitor vor cere din ce în ce mai mult cunoștințe în domeniul IT, lucru care începe cu preponderență să fie resimțit încă pe de acum. În acest sens, cel mai potrivit este ca cei mici să învețe despre acestea încă din clasele primare, pregătindu-i astfel pentru anii pe care îi vor petrece în câmpul muncii.

Și cum ar fi cel mai ușor și plăcut mod să organizezi astfel de ore pentru elevi? Răspunsul îl dețin cei de la ECDL România, organizatorul național al unui concurs international de gândire computațională pentru elevii de gimnaziu și de liceu. BEBRAS este numele concursului și are ca obiective introducerea tinerilor în domeniul gândirii algoritmice și atragerea acestora spre domeniul informatic.

Acesta ar fi al doilea an consecutiv când Brebas se organizează la noi în țară, în 2016 participând 11.222 de elevi și 470 de profesori din 265 de unități școlare. Concursul se desfășoară în peste 40 de țări din întreaga lume, iar săptămâna mondială Bebras este 13-17 noiembrie, iar înscrierile se fac în perioada 2-20 octombrie. Pentru a participa nu se percepe nici o taxă și nici nu este nevoie ca elevii să aibă cunoștințe în domeniu, ci doar dorință de a dezvolta o pasiune în IT.

Competiția se desfășoară pe mai multe grupe de vârstă, după cum urmează:

  • Benjamin – clasele V si VI (10-12 ani)
  • Cadet – clasele VII si VIII (12-14 ani)
  • Junior – clasele IX si X (14-16 ani)
  • Senior – clasele XI si XII (XIII) (16-20 ani)

Într-un mod absolut evident, concursul se va desfășura online, în cadrul fiecărei instituții de învățământ, sub supravegherea unui profesor, conform unui orar flexibil și poate fi susținut în limba română sau engleză. Sigura cerință existentă este ca școlile să dețină o sală de calculatoare, dotate cu conexiune la Internet, concursul putând fi susținut pe orice versiune de Windows (XP, Vista, 7, 8), Linux și inclusiv pe iPad.

Elevii vor trebui să se axeze pe o gândire cât computațională, atunci când vor răspunde la cele 15 întrebări ale concursului. Timpul acordat este de 45 de minute.

Acest concurs testează abilitățile logice și de calcul prin intermediul diferitelor tipuri de probleme, amuzante și provocatoare în același timp. Problemele se succed pe 3 nivele de dificultate: A, B și C. Problemele de nivel «A» sunt mai ușoare decât cele de nivel «B», care, la rândul lor, sunt mai ușoare decât cele de nivel «C».„, se arată pe pagina web Ecdl.

Ecdl România se implică activ în abordări integrate ale educației IT în școli, care să îi ofere fiecărui elev posibilitatea de a învăța elementele fundamentale ale informaticii pentru a crește nivelul de competențe digitale.

Informaţii despre Bebras România sunt disponibile pe www.bebras.ro.

[Sursă imagine: koooky.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol