4 ianuarie 2023, 16:33

Nici paracetamolul nu mai e ce-a fost. Noi studii arată că cel mai comun medicament analgezic din lume induce comportamente riscante

Unul dintre cele mai consumate medicamente din SUA – și cel mai frecvent administrat analgezic la nivel mondial – ar putea face mult mai mult decât să vă aline durerea de cap.

Paracetamolul, vândut pe scară largă sub denumirile comerciale Tylenol și Panadol, crește, de asemenea, asumarea de riscuri, potrivit unui studiu din 2020 care a măsurat modificările comportamentului oamenilor atunci când se află sub influența medicamentului obișnuit fără prescripție medicală, scrie ScienceAlert.

Cum acționează?

„Paracetamolul pare să îi facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante – pur și simplu nu se simt la fel de speriați”, a explicat neurologul Baldwin Way, de la Universitatea de Stat din Ohio, atunci când au fost publicate concluziile.

„Având în vedere că aproape 25% din populația din SUA ia paracetamol în fiecare săptămână, percepția redusă a riscului și creșterea gradului de asumare a riscurilor ar putea avea efecte importante asupra societății.”

Empatie redusă

Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de cercetări care sugerează că efectele paracetamolului asupra reducerii durerii se extind și la diverse procese psihologice, scăzând receptivitatea oamenilor la sentimentele rănite, experimentând o empatie redusă și chiar estompând funcțiile cognitive.

În mod similar, cercetarea sugerează că abilitatea afectivă a oamenilor de a percepe și evalua riscurile poate fi afectată atunci când iau paracetamol. Deși efectele ar putea fi ușoare, acestea merită cu siguranță să fie luate în considerare, având în vedere că paracetamolul este cel mai frecvent ingredient medicamentos din America, fiind prezent în peste 600 de tipuri diferite de medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală.

Experimente

Într-o serie de experimente la care au participat peste 500 de studenți universitari, Way și echipa sa au măsurat modul în care o singură doză de 1.000 mg de paracetamol (doza unică maximă recomandată pentru adulți) repartizată aleatoriu participanților le-a afectat comportamentul de asumare a riscurilor, comparativ cu placebo repartizat aleatoriu unui grup de control.

În fiecare dintre experimente, participanții trebuiau să umfle un balon neumflat pe un ecran de calculator, fiecare pompare unică aducând bani imaginari. Instrucțiunile lor au fost să câștige cât mai mulți bani imaginari posibil prin pomparea balonului cât mai mult posibil, dar să se asigure că nu sparg balonul, caz în care ar fi pierdut banii.

Rezultatele au arătat că studenții care au luat paracetamol s-au angajat în mod semnificativ mai mult în asumarea de riscuri în timpul exercițiului, în comparație cu grupul placebo, care era mai precaut și mai conservator. Per ansamblu, cei care au luat paracetamol au pompat (și au spart) baloanele mai mult decât cei din grupul de control.

„Pentru cei care iau paracetamol, pe măsură ce balonul se mărește, credem că au mai puțină anxietate și mai puține emoții negative cu privire la cât de mare devine balonul și la posibilitatea ca acesta să se spargă”.

Sondaje

Pe lângă simularea balonului, participanții au completat și sondaje în timpul a două dintre experimente, evaluând nivelul de risc pe care îl percepeau în diverse scenarii ipotetice, cum ar fi să parieze venitul unei zile pe un eveniment sportiv, să facă bungee jumping de pe un pod înalt sau să conducă o mașină fără centura de siguranță.

Într-unul dintre sondaje, consumul de paracetamol a părut să reducă riscul perceput în comparație cu grupul de control, deși într-un alt sondaj similar nu s-a observat același efect.

Concluzie

În general, însă, pe baza unei medii a rezultatelor obținute în cadrul diferitelor teste, echipa a concluzionat că există o relație semnificativă între consumul de paracetamol și alegerea unui risc mai mare, chiar dacă efectul observat poate fi unul ușor.

Acestea fiind spuse, ei recunosc că efectele aparente ale medicamentului asupra comportamentului de asumare a riscurilor ar putea fi interpretate și prin intermediul altor tipuri de procese psihologice, cum ar fi reducerea anxietății, poate.

„S-ar putea ca, pe măsură ce balonul crește în dimensiune, cei care iau placebo să simtă o cantitate tot mai mare de anxietate în legătură cu o eventuală spargere”, au explicat cercetătorii.

„Atunci când anxietatea devine prea mare, ei pun capăt încercării. Paracetamolul poate reduce această anxietate, ducând astfel la o mai mare asumare a riscurilor”.

Cercetări viitoare

Explorarea unor astfel de explicații psihologice alternative pentru acest fenomen – precum și investigarea mecanismelor biologice responsabile de efectele paracetamolului asupra alegerilor oamenilor în astfel de situații – ar trebui abordate în cercetările viitoare, a declarat echipa.

În acest timp, oamenii de știință vor avea, fără îndoială, de asemenea, oportunități viitoare de a cerceta în continuare rolul și eficacitatea paracetamolului în ameliorarea durerii în sens mai larg, după ce studiile din ultimii ani au constatat că, în multe scenarii medicale, medicamentul poate fi ineficient în ameliorarea durerii și, uneori, nu este mai bun decât un placebo, pe lângă faptul că invită la alte tipuri de probleme de sănătate.

În ciuda gravității acestor constatări, paracetamolul rămâne totuși unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume, considerat un medicament esențial de către Organizația Mondială a Sănătății și recomandat de către CDC ca fiind principalul medicament pe care ar trebui probabil să îl luați pentru a atenua simptomele dacă credeți că ați putea avea COVID.

E nevoie de mai multe cercetări

În lumina constatărilor privind paracetamolul, poate că ar trebui să regândim unele dintre aceste sfaturi, a spus Way.

„Poate că o persoană cu simptome ușoare de COVID-19 poate să nu creadă că este la fel de riscant să iasă din casă și să se întâlnească cu oameni dacă ia paracetamol”, a spus Way.

„Avem într-adevăr nevoie de mai multe cercetări privind efectele paracetamolului și ale altor medicamente fără prescripție medicală asupra alegerilor și riscurilor pe care le asumăm”.

Constatările au fost raportate în Social Cognitive and Affective Neuroscience.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol