24 aprilie 2024, 16:53

Nici spermatozoizii nu mai sunt ce-au fost. Oamenii de știință spun că numărul lor a scăzut cu peste 50%

Vești proaste, prieteni. „Datele arată, pentru prima dată, o scădere semnificativă a numărului total de spermatozoizi și a concentrației acestora, în special în America de Sud, Asia și Africa, zone care au cunoscut rate semnificative de exploatare și poluare a mediului în ultimele două decenii”, spune Luigi Montano, coordonatorul uroandrolog al proiectului de cercetare EcoFoodFertility.

– 50%

În ultimii 46 de ani, numărul mediu de spermatozoizi a scăzut drastic, cu peste 50% la nivel mondial. Iar din 2000, această tendință s-a accelerat, anunță Il Fatto Quotidiano.

Acestea sunt concluziile alarmante ale unui studiu care tocmai a fost publicat în revista Human Reproduction Update și care a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea din Ierusalim și de la Școala de Medicină Icahn din New York.

Echipa internațională, condusă de oamenii de știință Hagai Levine și Shanna Swan și formată din cercetători din Danemarca, Brazilia, Spania, Israel și Statele Unite, a evaluat datele colectate în 53 de țări între 2011 și 2018.

Experții au examinat tendințele privind numărul de spermatozoizi în regiunile din America de Sud și Centrală, Asia și Africa. Aceeași echipă de cercetători demonstrase deja un declin al nivelului de spermă în America de Nord, Europa și Australia, iar noua lucrare arată că tendința de scădere se accelerează în secolul XXI.

Amenințarea e chiar gravă, fără glumă

„Datele sunt elocvente: trebuie să atenuăm urgent această amenințare gravă la adresa fertilității masculine. Nu mai putem amâna acest lucru”, spune Luigi Montano, uroandrolog coordonator al proiectului de cercetare EcoFoodFertility, precum și președinte interimar al Sectorului de Andrologie al Societății Italiene de Reproducere Umană (SIRU).

“Se știe de mult timp că fertilitatea masculină este în declin în țările occidentale”, subliniază Montano. „Prin urmare, se acumulează dovezi științifice care arată o deteriorare a calității lichidului seminal, semn că poluarea mediului și un stil de viață nepotrivit par să aibă o influență foarte negativă asupra sănătății și capacității de reproducere a bărbaților”, adaugă el.

„Datele arată, pentru prima dată, o scădere semnificativă a numărului total de spermatozoizi și a concentrației acestora, în special în America de Sud, Asia și Africa, zone care au cunoscut rate semnificative de exploatare și poluare a mediului în ultimele două decenii”, explică Montano.

În plus, afectarea fertilității masculine ar putea fi chiar mai gravă și mai profundă decât cea indicată de analiza cantității și concentrației de spermatozoizi.

„În Italia, de altfel, studiul FASt (Fertility, Environment, Lifestyles), finanțat de Ministerul Sănătății în trei zone cu o rată ridicată de poluare a mediului – Brescia, Frosinone, Acerra – și publicat în revista internațională European Urology Focus, a constatat riscuri reproductive ridicate la tinerii sănătoși nefumători, asupra cărora a fost adresată și o întrebare parlamentară în octombrie 2021, o problemă care într-o țară ca Italia, cu o rată foarte scăzută a natalității, nu poate fi deloc ignorată’, adaugă Montano.

Ce-i de făcut

Dar, în timp ce știința continuă să își perfecționeze tehnicile de analiză, specialiștii îi îndeamnă pe bărbați să acționeze ei înșiși pentru a-și păstra capacitatea de reproducere, încă de la o vârstă foarte fragedă, întrucât această problemă, încă neînțeleasă, este esențială pentru supraviețuirea speciei, după cum subliniază și autorii lucrării.

„De aceea credem că este esențial să promovăm cultura prevenției și în special cea a fertilității, care va fi deosebit de amenințată în viitorul apropiat, de aceea este necesar să implicăm, așa cum facem deja ca SIRU, medici generaliști, pediatri și biologi într-un proiect amplu de prevenție, în special de prevenție andrologică, care în luna noiembrie dedicată prevenției andrologice și pentru ANDRODAY poate începe să facă primii pași și să ajute la ieșirea din această perioadă neagră pentru fertilitatea masculină și, prin urmare, și pentru natalitate”, conchide Montano.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol