24 iulie 2024, 1:04

Nici verdele nu mai este ce a fost. Regiunile Chinei și Indiei, mai verzi decât acum 20 de ani

Este binecunoscut faptul că țările care produc cea mai multă poluare, la nivel global, sunt China și India. În ciuda acestui adevăr destul de nefast, cele două țări au plantat atât de mulți copaci încât, datorită lor, lumea este mai verde astăzi decât era acum 20 de ani, iar noile păduri sunt rezultatul eforturilor de combatere a acestui flagel.

Programele de împădurire implementate la nivelul țărilor China și India au început să dea roade. NASA a descoperit recent faptul că regiunea s-a înverzit cu 5% în fiecare an, comparativ cu anii 2000, rezultând în mai mult de 5 milioane de kilometri pătrați de părți numite de cercetăori „extravrezi”, fiind de asemenea echivalentul suprafeței pădurii amazoniene de astăzi.

Dar cercetătorii precizează că această creştere în vegetaţie nu este suficientă pentru a acoperi daunele defrişărilor.

Chi Chen de la Boston University, care a condus studiul, a precizat că India şi China „sunt responsabile pentru o treime din înverzire, dar conţin doar 9% din totalul planetei acoperit de vegetaţie”. Înverzirea planetei a fost prima dată detectată la mijlocul anilor ’90 iar cu imaginile obţinute cu ajutorul instrumentului MODIS al Earth Observatory al NASA, procesul a putut fi analizat în detaliu.

Sursă Foto: descopera.ro

China este responsabilă pentru un sfert din totalul creşterii vegetaţiei, dar are doar 6,6% din totalul terenului acoperit cu vegetaţie. India a contribuit cu o creştere de 6,8% a zonelor verzi.

„Atunci când înverzirea Pământului a fost observată pentru prima dată, am crezut că are drept cauză un climat mai cald şi mai umed şi fertilizarea de la dioxidul de carbon adăugat în atmosferă”, a precizat Rama Nemani, de la Ames Research Center al NASA, coautor al studiului.

Sursă: Descoperă.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol