13 noiembrie 2022, 19:41

Niciodată nu e prea târziu să te apuci să ridici greutăți! Iată unul din beneficiile acestui exercițiu

Noi cercetări în ceea ce privește ridicarea greutăților au dezvăluit două perspective: că practica este capabilă să întărească conexiunile dintre nervi și mușchi, lucru valabil chiar și cu ridicarea de greutăți la bătrânețe.

Începem să pierdem masă musculară înainte de vârsta de 40 de ani, cauzată parțial de o reducere a fibrelor musculare care se întâmplă pe măsură ce neuronii motori (celulele din creier și măduva spinării care îi spun corpului să se miște) se descompun.

Acest declin nu poate fi oprit, dar noul studiu arată că poate fi încetinit semnificativ. Conform rezultatelor studiului, antrenamentul cu greutăți face conexiunile dintre nervi și mușchi mai puternice, protejând neuronii motori din măduva spinării, esențiali pentru un organism care funcționează bine, scrie Science Alert.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Physiology: Cell Physiology.

„Anterior, cercetătorii nu au reușit să demonstreze că ridicarea de greutăți la bătrânețe poate întări legătura dintre neuronii motori și mușchi. Studiul nostru este primul care prezintă constatări care sugerează că acest lucru chiar se întâmplă”, spune fiziologul de exerciții fizice Casper Søndenbroe, de la Universitatea din Copenhaga, din Danemarca.

Acest lucru este cauzat parțial de provocările în prelevarea de suficient țesut în locații în care celulele musculare și nervoase se conectează, astfel încât să se poată face măsurători semnificative. Pentru a depăși acest lucru, cercetătorii au căutat în schimb biomarkeri legați de stabilitatea joncțiunilor dintre neuroni și mușchi în probele de biopsie ale participanților.

Cercetarea a implicat 38 de bărbați sănătoși, în vârstă, cu o vârstă medie de 72 de ani, cărora li s-a cerut să urmeze un curs de 16 săptămâni de antrenament de ridicare de greutăți destul de intens, care implică presa pentru picioare, extensii ale picioarelor, răsuciri ale picioarelor și două exerciții pentru partea superioară a brațului.

Un alt grup de 20 de bărbați sănătoși, în vârstă, din nou cu o vârstă medie de 72 de ani, nu au făcut antrenament cu greutăți și au fost utilizați ca o comparație de control.

Sesiunile de antrenament cu greutăți au avut loc de trei ori pe săptămână, iar după două luni (la jumătatea experimentului), s-au putut observa diferențele de dimensiune și sănătate musculară. Cercetătorii au colectat biopsii musculare și au descoperit modificări detectabile ale biomarkerilor.

De la spasme la spate la dureri de genunchi, studiul sugerează că antrenamentul cu greutăți poate încetini o parte din această deteriorare dintre mușchi și sistemul nervos, fără a o inversa efectiv. Cercetătorii sugerează că începerea acestor exerciții din tinerețe poate crea o „rezervă” de mușchi pentru bătrânețe.

„Studiul arată că, chiar dacă începi târziu în viață, diferența este palpabilă”, spune Søndenbroe.

„Desigur, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine, dar niciodată nu este prea târziu, chiar dacă ai 65 sau 70 de ani. Corpul tău poate beneficia în continuare de antrenamentul cu greutăți”, a declarat fiziologul.

Deși acest studiu a fost făcut pe bărbați, același lucru este valabil și pentru femei: de exemplu, femeile în vârstă, care sunt mai predispuse la osteoporoză, beneficiază de antrenamentul de rezistență la fel de mult ca bărbații.

Următoarea etapă în acest domeniu special de cercetare este de a afla modul în care antrenamentul de forță ajută nervii și mușchii să rămână împreună.

„Acum trebuie să determinăm ce mecanisme specifice fac ca ridicarea de greutăți la bătrânețe să întărească conexiunea cu sistemul nervos”, spune Søndenbroe.

„Pentru a face acest lucru, trebuie să introducem diferite metode, deși scopul nostru continuă să fie să ne asigurăm că cât mai mulți cetățeni în vârstă nu numai că trăiesc mai mult, ci o fac și cu cât mai puține probleme”, a concluzionat cercetătorul.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol