4 decembrie 2020, 1:08

Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanți pictori ai României. Un geniu al „tristețelor luxuriant colorate”

Astăzi se împlinesc 114 ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai mari pictori ai României, un geniu al „tristețelor luxuriant colorate”. Acesta este considerat un lider al generației sale de artiști, printre care îi regăsim și pe Ressu, Iser, Petraşcu sau Palladi, fiind remarcat prin complexitatea domeniilor pe care le-a abordat: desen, caricatură, pictură, olărit, pictor scenograf, scriitor şi cronicar plastic.

Tonitza s-a remarcat în pictură mai ales datorită portrerelor copiilor – gingaşi şi inocenţi – , dar și al celor feminine, pentru care a maniferstat o pasiune specială, reușind să  pună în valoare cele mai fine și expresive trăsături ale feminității. Pe lângă acestea, Tonitza a mai avut o înclinație speciale și în transpunerea pe pânză a peisajelor, realizând creații în care a impregnat naturii efecte stilistice aparte prin folosirea inspirată a culorilor.

În această direcție, unele dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale sunt: „Vas cu trandafiri“, 1927-1929, „Natură statică cu icoană“, 1927-1928 – scene de interior – „Cerdacul”, 1924 sau „Vatra“, 1925, nuduri – „Nud la malul mării“ sau „Nud“, 1926, peisaje – „Peisaj bucureştean“, 1925 sau „Vedere din Bucureşti, iarna“, 1925, peisaje dobrogene, portrete de copii – „Fata pădurarului“, 1924, sau „Cap de copil“, clovni  – „Pagliaccio“ sau „Clovn“ şi portrete / autoportrete – „Portretul lui Gala Galaction“, 1921, sau „Autoportret“, 1923, potrivit Radioromaniacultural.

Tonitza, cel mai bine vândut artist pe piaţa de artă din România

Tonitza este artistul care a dat unele dintre cele mai valoroase opere de artă din toate timpurile – opera sa „În iatac” fiind achiziționată în cadrul unei licitații în iarna anului 2011 cu nu mai puțin de 290.000 de euro.

Pe primul loc al acestui top este însă Ştefan Luchian, pictura sa „Două fete” fiind vândută, în aprilie 2013, cu suma-record de 300.000 de euro.

Cu toate acestea, Tonitza este cel mai bine vândut artist de pe piața de artă din România, din ultima perioadă, întrucât în anul 2012 au fost vândute 60 de lucrări ale artistului – la o valoare totală de peste 1,4 milioane de euro, în 2013 – 48 de lucrări la un preţ cumulat de peste 900.000 de euro, iar în 2014 – 38 de lucrări, cu o cifră cumulată de aproape 600.000 de euro, mai menționează Radioromaniacultural.

Artistul și-a mențiunt poziția până în anul 2015, când a fost surclasat de , pictorul Theodor Aman a avut vânzări de 425.132 de euro la cele câteva zeci de sesiuni organizate de casele de licitaţii din ţară. Însă, pe locul al doilea s-a aflat Tonitza şi în 2016, 312.000 de euro şi 8 lucrări vândute, fiind devansat de Nicolae Grgorescu cu 465.000 de euro vânzări şi 7 lucrări vândute.

Pictura lui Tonitza a rămas în istorie datorită genialității cu care reușește să pună în valoare idealul frumosului, al naturii și al inocenței. Ochii copiilor, simbolul întregii opere a lui Tonitza, sunt mărturia cea mai clară a imaginației de geniu a artistului care a schimbat arta plastică românească prin talentul său.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.