18 aprilie 2024, 3:22

Nicu Alifantis împlinește 65 de ani. Povestea artistului cu rădăcini grecești, machedonești și românești

Născut pe 31 mai 1954, la Brăila, având rădăcini grecești, machedonesti și românești. Primul instrument la care a învățat să cânte este acordeonul.  A compus melodii pentru 118 piese de teatru, poartă pălării de Panama, cântă și compune muzică de 50 de ani!

Devine cunoscut și iubit de public, astfel încât în 1976 casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, Cântec de noapte, cu patru piese. Debutul îl are în 1973 în cadrul Televiziunii Române.

Intrarea în Cenaclul Flacăra nu a fost chiar ușoară, deoarece câțiva dintre artiștii deja consacrați au susținut că stilul său muzical nu ar fi folk. Susținut de oameni că Gelu Colceag, Tudor Gheorghe și de liderul cenaclului, Adrian Păunescu, își câștigă locul în grup, dar și respectul și prietenia celor care inițial îl contestaseră.

În 1990 își înființează propria casă de producție „Toji Productions” unde în 1992 editează single-ul Decembre. Apărut chiar înainte de sărbători, albumul s-a vândut extrem de bine pentru o perioada în care folkul nu părea să mai intereseze pe nimeni.

Sursa revistamuzicala.radioromaniacultural.ro

Cinci ani mai târziu fondează grupul Alifantis&ZAN, ca trupă de studio pentru albumul Voiaj. ZAN este trupa destinată proiectelor, fiind compusă din Virgil Popescu, Relu Bitulescu, Sorin Voinea, Răzvan Mirică, potrivit foreverfolk.com.

La aniversarea a 50 de ani de viață, pe 31 mai 2004, susține un concert la Teatrul Național din București, a cărui înregistrare apare în 2006 sub numele de Simphonicu. Acest album reprezintă câteva premiere: primul album dublu, primul album înregistrat live, are multe cântece în varianta de balada (doar voce și chitară), are cor și grup cameral.

O carieră încununată de succes

Cariera lui Nicu Alifantis însumează aproximativ 5000 de apariții, singur sau alături de trupa sa. S-ar putea scrie cărți doar despre această latura a carierei sale, dar spectacolul cel mai de seamă va rămâne „Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei“, susținut alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Alexandru Andrieș la Circul Globus din București pe 31 martie 2003.

Nicu Alifantis este unul din cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii din cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu ș.a.m.d. Pasiunea față de spectacol nu s-a limitat la a compune muzică de teatru, ci a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din “Furtună” lui Ostrovski, trubadurul din “Swanewit” de Strindberg etc.). De asemenea, a realizat și coloanele sonore a 17 filme, a cântat tema filmului „Ringul” (Regia: Sergiu Nicolăescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în „Bietul Ioanide” în regia lui Dan Pița.

FOTO cover: jurnalspiritual.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol