5 august 2021, 8:01

Niște cercetători israelieni au conceput nasul artificial, care miroase bacterii

O echipă multidisciplinară de cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Neghev, Israel, a inventat un nas artificial capabil să detecteze o varietate de bacterii, informează ynetnews.com. Cercetătorii sunt de părere că noua tehnologie, capabilă să monitorizeze continuu contaminarea bacteriană, ar putea avea un potențial mare de a fi utilizată în mai multe domenii, cum ar fi controlul alimentelor, detectarea gazelor toxice, monitorizarea mediului. Până acum se considera dificil de atins.

„Am inventat un nas artificial bazat pe nanoparticule de carbon unice („puncte carbonice”), capabile să depisteze molecule de gaz, mai ales să detecteze bacterii prin metaboliţii volatili pe care acestea îi eliberează în atmosferă”, a declarat profesorul Raz Jelinek, cercetător principal în cadrul studiului.

Nasul artificial utilizează reacţii chimice şi electrozi pentru a „mirosi” bacterii. Din punct de vedere tehnic, acesta înregistrează modificările la nivelul capacitanţei induse prin legarea moleculelor de vapori la electrozi interdigitaţi (IDE) acoperiţi cu puncte carbonice ce prezintă polarităţi diferite.

Învăţarea automată poate determina senzorul să identifice, cu precizie înaltă, diferite molecule de gaz, individuale sau în mixturi.

Printre domenii în care acest nas artificial ar putea fi pus în practică se numără cel al calităţii alimentelor, prin detectarea alimentelor alterate. De asemenea, tehnologia ar putea ajuta la identificarea bacteriilor în spitale şi clădiri publice sau ar putea fi utilizată în cadrul diagnosticării afecţiunilor prin intermediul respiraţiei.

Totodată, ar putea contribui la accelerarea testării probelor de laborator, la identificarea bacteriilor „bune” şi a celor „rele” din flora intestinală, dar şi la depistarea gazelor toxice din mediul înconjurător.

Foto: Prof. Raz Yelink și doctorandul Nitzan Shauloff. Sursa: Universitatea Ben Gurion

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.