2 septembrie 2023, 17:31

Noaptea Albă a Filmului Românesc. Record de filme în avanpremieră

Cinema-ul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞ș𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢șo𝐚𝐫𝐚.

Ajuns la a cea de-a 14-a ediție, maratonul de filme românești va aduce în sălile de cinema un număr record de filme în avanpremieră, dar și cele mai îndrăgite producții românești ale anului, alături de actori, regizori și scenariști.

Programul include zeci de proiecții simultane, în 15 cinematografe și spații alternative din cele trei orașe.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Unde?

Filmele din cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc vor putea fi văzute în București, la Cinema Elvire Popesco (interior și în aer liber), Sala LuceafărulCinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union,  Cinemateca Eforie, Hollywood Multiplex, Grădina cu filme CREART, Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Unteatru,  Sala Cinema – UNATC și  J’ai Bistrot.

La Cluj-Napoca și la Timișoara, cinefilii se vor bucura de proiecțiile românești la Cinema Victoria.

Filme în avanpremieră

Spectatorii vor avea ocazia să urmărească în avanpremieră filme premiate la marile festivaluri naționale și internaționale de film, precum lungmetrajul inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, cu Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu.

Printre avanpremiere se numără și Tigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu și drama Mammalia, în regia lui Sebastian  Mihăilescu, cu István Téglás, Mălina Manovici și Denisa Nicolae în rolurile principale. Debutul în lungmetraj de ficțiune al lui Sebastian Mihăilescu a avut premiera mondială în luna februarie, în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Documentare

Programul acestei ediții include și proiecția în avanpremieră a filmului documentar De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, în regia Carlei Teaha, Cazul inginerului Ursu, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu), Între Revoluții regizat de Vlad Petri,  comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit (r. Alin Panc), cu Carmen Tănase, Răzvan Bănică și Ada Galeș.

Printre lungmetrajele care se bucură de  aprecierea publicului și a criticilor și se vor vedea pe 15 septembrie, se numără documentarele David, în regia lui Radu Muntean, Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon), Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți), Vulturii din Țaga (r. Adina Popescu, Iulian Ghervase)  sau comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu).

Biletele și programul complet vor fi disponibile în curând.

Mai multe amănunte pe: Facebook.com/NoapteaAlba


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol