5 decembrie 2023, 17:51

Noaptea Cinematografului european, la prima ediție

În perioada 3-7 decembrie va avea loc prima ediție a Nopții cinematografului european, în întreaga Uniune. Mai mult decât atât, organizatorii evenimentului estimează faptul că vor atrage un public de peste 7.200 de persoane, conform unui comunicat remis Agerpres.

Evenimentul a fost lansat ca parte a programului Europa creativă – MEDIA, cel care a sprijinit sectorul audiovizual european în ultimii 27 de ani, iniţiativa „Noaptea cinematografului european” îşi propune să demonstreze că, pe lângă contribuţia la dezvoltarea industriilor culturale şi creative europene, Uniunea aduce totodată beneficii societăţii noastre în ansamblul ei.

Cu cele aproximativ 50 de proiecţii gratuite programate în întreaga UE în perioada 3-7 decembrie, obiectivul acestei iniţiative a Comisiei Europene este de a apropia Europa de oameni şi, în acelaşi timp, de a sărbători împreună cu aceştia bogăţia filmelor europene.

Mariya Gabriel, comisarul responsabil pentru economia digitală şi societatea digitală, a declarat: „Cinematograful este o parte esenţială a bogatei şi diversei noastre culturi europene. El contribuie la întărirea legăturilor dintre oamenii care resimt aceeaşi pasiune şi emoţie pentru film. Noaptea cinematografului european este o bună ocazie pentru a demonstra această diversitate şi pentru a ilustra importanţa sprijinirii unei producţii de filme bogate, libere şi diverse. Prin toate acţiunile întreprinse în favoarea cinematografiei europene, Uniunea îşi face simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor săi”, potrivit Agerpres. 

Comisarul Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, a adăugat: „Filmele europene fac parte din patrimoniul nostru cultural, pe care l-am sărbătorit pe tot parcursul anului, cu obiectivul de a-l face accesibil tuturor. În acest spirit, Noaptea cinematografului european le va arăta cetăţenilor modul în care politica europeană este legată de vieţile lor, de emoţiile pe care le simt în cinematografe, precum şi modul în care, prin participarea la un eveniment local, pot lua parte la o experienţă partajată de întreaga Europă.”, conform aceleiași surse.

La acest evenimet vor participa 34 de cinematografe, care vor organiza un eveniment special de după-amiaza, în cadrul căruia vor proiecta unul dintre cele 20 de filme sprijinite de programul MEDIA. Printre principalele pelicule care apar pe această listă sunt incluse și titluri precum: „Cold War” („Războiul rece”), „The Killing of a Sacred Deer” („Uciderea cerbului sacru”), „Girl” („Fata”) şi „Border” („Graniţă”).

Acestea au fost alese de cinematografele locale, pentru a le da ocazia acestora să-şi adapteze programul la interesele şi caracteristicile diverselor categorii de public. Sălile locale sunt, toate, cinematografe de renume, aparţinând reţelei Europa Cinemas, coordonată de programul Europa creativă – MEDIA şi de postul de televiziune ARTE.

Mai mult decât atât, organizatorii propun și câte o scurtă dezbatere, după vizionarea filmului, în cadru căreia cinefilii vor avea ocazia să discute lungmetrajele cu realizatori și cirtici de film. Tot aici vor mai fi prezenți și reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a explica mai bine programul MEDIA şi importanţa acestuia pentru modelarea peisajului audiovizual european


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol