15 august 2020, 23:32

Noi cărți de identitate pentru români. Buletine electronice cu cip

Un proiect de lege privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români a fost adoptat de Camera Deputaților.

Acesta constă în eliberate cărți de identitate electronice cu cip și pentru prima dată, va fi introdusă posibilitatea unui buletin și copiilor sub 14 ani.

Proiectul de lege oferă posibilitatea titularului să se autentifice on-line într-un document electronic, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc. O altă prevedere este punerea în circulaţie a unui nou document de identificare, astfel încât să asigure cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document, informează agerpres.ro.

Există și opțiunea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

Cartea electronică de identitate permite autentificarea în sisteme informatice ale MAI şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice. Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate.

sursa foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.