CITIRE

Noi cercetări în domeniul calculatoarelor. Creieru...

Noi cercetări în domeniul calculatoarelor. Creierul uman, inspirație pentru dezvoltarea inteligenței artificiale

Experții IBM duc cercetările din domeniul calculatoarelor la un alt nivel. Astfel, aceștia  au dezvoltat un proiect prin care computerele vor face față volumului de date din ce în ce mai ridicat, dar și pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.

Pentru dezvoltarea acestui proiect cercetatorii folosesc trei concepte inspirate de creier în care unitățile de procesare si memorie coexistă, spre deosebire de sistemul computerizat classic bazat pe teoria von Neuman dezvoltată în anii `40. Primul nivel  de inspirație exploatează dinamica de stare a unui dispozitiv de memorie pentru a efectua sarcini computaționale în memoria însăși, similar cu modul în care memoria și prelucrarea creierului sunt colocalizate. Al doilea nivel se bazează pe structurile de rețele sinaptice ale creierului ca pe o sursă de inspirație pentru dispozitivele de memorie cu schimbare de fază (PCM) pentru a accelera formarea rețtelor neuronale profunde. În cele din urmă, natura dinamică și stochastică a neuronilor și sinapselor a inspirat echipa să creeze un substrat puternic de calcul pentru crearea de rețele neuronale, conform Phys.

Unul din cercetători, Abu Sebastian, spune că executarea anumitor sarcini computaționale în memoria computerizată ar crește eficiența sistemului și ar economisi energie.

„Oamenii procesează informaţia cu o putere de 20-30 de waţi, în timp ce inteligenţa artificială de astăzi este bazată pe supercomputere care funcţionează pe kilowaţi sau megawaţi. În creier, sinapsele sunt atât pentru procesare, cât şi pentru stocarea informaţiei. În noua arhitectură, memoria va juca un rol mai activ în procesare”, a precizat cercetătorul, potrivit descopera.ro.

Studiul este descries în detaliu în ultimul număr al revistei Journal of Applied Psysis.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.